Politică

Politicienii alearga pe ultima suta de metri din campania pentru referendum

Politicienii alearga pe ultima suta de metri din campania pentru referendum

Aproximativ 80 de romani din Montreal au ascultat in Place de Roumanie un mesaj de la presedintele suspendat Traian Basescu

14.05.2007, 18:40 14

Politicienii si-au radicalizat discursul cu mai putin de o saptamana inaintea referendumului in care romanii vor decide daca il mai vor sau nu presedinte pe Traian Basescu.
Mitinguri-gigant au fost organizate in multe din orasele din Romania, care au culminat cu cele doua adunari paralele pro si contra Basescu de la Iasi, dar si peste granita, unde romanii au organizat manifestatii de sustinere a presedintelui suspendat la Montreal, Londra, Dublin, Hamburg, Paris, Bonn, M?nchen, Castellon, Roma, Florenta, Milano, Torino si Chisinau.
"Spune-i Da si spune-i Pa. Bye-Bye" a fost mesajul presedintelui PSD Mircea Geoana catre cei 6.000 de simpatizanti PSD care s-au adunat la Iasi, la un miting care a fost decalat cu o ora si jumatate de cel organizat de PD, pentru nu a exista nicio suprapunere de mesaj. Mitingurile PSD si PD au avut loc la o distanta de 700 de metri unul de celalalt. "Vrem inca doi ani de scandal politic?", "Vrem sa avem in continuare un presedinte care e mai bun la carciuma decat la serviciu?", a intrebat Geoana, la care multimea a raspuns: "Nu!", "Basescu nu uita/Congo este tara ta!", au spus simpatizantii PSD.
La contramanifestatia democratilor erau asteptati peste 50.000 de oameni, drumul de acces in Iasi fiind practic blocat de autocarele cu manifestantii care au venit din judetele apropiate, dar si din Bucuresti sau Buzau. La ora inchiderii editiei mitingul pro-Basescu de la Iasi inca nu incepuse.
Cu o zi inainte, PSD scosese artileria grea in lupta impotriva lui Basescu: fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a participat la un miting organizat sambata de PSD si PRM la Pitesti, la aceeasi ora la care Basescu participa la o manifestatie la Craiova. Iliescu l-a atacat pe Basescu dupa ce presedintele suspendat il nominalizase printre "oligarhii" tranzitiei.
"Basescu este un ferment al discordiei si incrancenarii in societatea romaneasca", a spus Iliescu.
"Introduce confuzii, el se comporta ca si cum ne-am afla in fata unor alegeri si in loc sa se explice, ataca presupusii adversari politici (...), ataca Parlamentul. Introduce diversiuni de tot felul. Diversiunea, calomnia, minciuna sunt armele de lupta ale lui Traian Basescu", a adaugat el. Basescu a comparat actiunea de suspendare cu mineriadele si a spus ca cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea sa ar trebui dusi in Valea Jiului.
"Se pare ca domnul Ion Iliescu a trecut la mijloace mai moderne, de data asta fara sa cheme minerii in apararea tarii, ci a apelat la 322 de parlamentari pentru suspendarea mea. Sunt 322 de mineri-parlamentari, care, dupa 20 mai, ar trebui sa-i ducem cu lampasul in minele din Valea Jiului", a spus Basescu. Schimbul de replici, preluat de toate televiziunile din Romania, nu a trecut neobservat nici in presa straina, stirea fiind difuzata de AFP.
Liberalii au organizat ieri la Bucuresti o reuniune de partid dedicata demiterii presedintelui Traian Basescu in care au cerut cetatenilor sa voteze "Da pentru Romania" si implicit impotriva sefului statului.
"Nu vrem sa devenim o republica bananiera, condusa de un demagog, care nu mai doreste sa colaboreze cu nimeni. Traian Basescu a reusit performanta sa ofere un punct comun partidelor de la putere si din opozitie. PNL, PSD, UDMR, PRM si PC au ajuns sa fie de acord ca comportamentul lui Traian Basescu faulteaza Romania", a spus ieri presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu in cea mai explicita luare de pozitie in privinta lui Basescu de la suspendarea acestuia. "Basescu vorbeste de oligarhi, dar e implicat chiar el in matrapazlacuri", a adaugat liderul PNL.
Sustinatorii si opozantii lui Basescu s-au contrat si pe modul in care si-au facut reclama, liderul PD Emil Boc acuzandu-i pe liberali si social-democrati ca au pus la punct un sistem de sms-uri, in care expeditor este Boc, iar mesajul este pentru demiterea lui Basescu.
"Basescu se vede instalat la Cotroceni. Puterea i-a luat mintea. Pe 19 mai arata-i ca nu mai vrei niciun dictator. Voteaza DA. Emil Boc" este mesajul primit sambata inclusiv de liderul PD. Boc a reactionat imediat, anuntand ca va sesiza Parchetul. Liberalii au negat ca ar fi implicati in difuzarea mesajelor pe telefoanele mobile.

Regele Mihai: Ce se intampla in Romania nu este democratie
Regele Mihai si-a exprimat regretul fata de degradarea atmosferei politice intervenita dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in emisiunea ProVest de la ProTV. "Nu mai stiu ce sa cred. Pentru ca asta numai democratie nu este. Sa ma ierte cei care cred ca asta e democratie: ca pot sa urle, sa tipe, sa injure", a declarat Regele Mihai. El nu s-a ferit sa caracterizeze actuala stare de lucruri drept "tiganie" si a atras atentia ca Romania isi poate pierde reputatia de stat civilizat, la Bruxelles existand deja unele temeri legate de tensiunile de la Bucuresti. Regele Mihai a dezvaluit ca a avut intrevederi cu presedintele Basescu, dar si cu fostii sefi de stat Constantinescu si Iliescu, carora le-a marturisit aprehensiunea sa, subliniind insa ca discutiile au fost de ordin general, pozitia Casei Regale fiind echidistanta. In acest context, Regele Mihai a facut apel la implicarea societatii civile, care, in opinia sa, trebuie sa devina mai activa si sa ia atitudine. De asemenea, Regele Mihai a pledat pentru iesirea romanilor din pasivitate, indiferent de optiunile lor politice, sustinand ca, daca oamenii si-ar deschide sufletul, politicienii ar putea deveni mai sensibili fata de adevaratele probleme ale tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO