Politică

Presedintia Camerei Deputatilor, din nou in disputa

18.03.2005, 00:00 12


Alianta nu renunta la ideea schimbarii din fruntea Camerei Deptatilor a lui Adrian Nastase. Potrivit noului regulament aprobat de grupurile parlamentare ale Coalitiei de guvernare, revocarea se poate face cu votul majoritatii deputatilor. Adrian Nastase a declarat ca actuala putere a trecut la epurarea politica. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca un presedinte al unei Camere legislative trebuie sa reprezinte "vointa majoritatii, nu a minoritatii", argumentul fiind de a avea o conducere care sa duca la indeplinire procesul legislativ al programului de guvernare.


Problema schimbarii lui Adrian Nastase s-a pus inca de cand el a fost ales, cu voturile PSD, PRM si PUR. Ulterior, in discutie a intervenit chiar Curtea Constitutionala. Curtea a spus ca cererea de schimbarea a presedintelui Camerei nu poate fi facuta decat de grupul parlamentar care l-a propus pe presedinte, in cazul nostru PSD. Actualul regulament al Camerei prevede ca revocarea presedintelului poate fi ceruta de grupul care l-a propus sau de o treime din numarul deputatilor, provenind din trei grupuri parlamentare. Noul regulament ar urma sa elimine aceste constrangeri.


Adrian Nastase a declarat ieri ca actuala putere duce o campanie de epurare politica a administratiei, iar incercarea PNL-PD de a-l schimba din functia de presedinte al Camerei Deputatilor este parte a acestei campanii. El spune ca acest lucru ar putea afecta procesul de aderare la UE pentru ca ar pune in discutie criteriul politic de aderare din documentele de la Copenhaga. Nastase a spus ca el nu poate fi schimbat pentru ca, potrivit regulamentului Camerei, a fost ales pentru o perioada de patru ani. Nastase a facut o diferenta intre schimbarea si revocarea din functie - aratand ca prima nu poate fi invocata intrucat se produce in situatii critice, cum ar fi decesul, iar a doua varianta nu poate fi nici ea luata in discutie, intrucat reprezinta o sanctiune, iar el nu a facut nimic pentru ca aceasta sa-i fie aplicata. Nastase a mai spus ca dorinta Coalitiei de a-i transforma pe sefii institutiilor descentralizate din functionari publici in persoane cu contract determinat (demnitari, i-a numit el) reprezinta o epurare politica. El a spus ca, incepand cu ianuarie 2006, prefectul va deveni functionar public, ceea ce ar face ca el sa fie sef peste demnitari - sefii institutiilor descentralizate.


Intrebat de ce la venirea la putere in 2000 PSD i-a schimbat pe toti sefii in-stitutiilor descentralizate pentru ca acum sa se planga cand Coalitia face acelasi lucru, Nastase a spus ca, in 2001 era alta situatia. Ulterior, a spus el, impreuna cu UE s-a convenit ca legea sa-i faca functionari publici pe cei din administratie, iar acum Coalita incalca aceasta lege.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels