Politică

Proiectul care restrange dreptul la informare, trimis Comisiei de la Venetia

30.09.2004, 00:00 12

Controversatul proiect de lege privind protectia vietii private, repus in discutie recent de deputatul PSD Ionel Olteanu, va fi trimis spre analiza Comisiei de la Venetia. Decizia a fost luata ieri de senatorii Comisiei pentru drepturile omului.
Trimiterea acestui proiect Comisiei de la Venetia permite amanarea unei dezbateri incomode privind libertatea de exprimare, cu putin timp inaintea publicarii raportului de tara al Comisiei Europene si in deschiderea campaniei electorale.
 Senatorii asteapta de la organismul ce functioneaza pe langa Consiliul Europei un aviz in care sa se specifice daca proiectul de lege este in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Ionel Olteanu incearca, pentru a doua oara, sa promoveze un proiect legislativ care a provocat proteste din partea partidelor politice, a societatii civile si a organizatiilor de jurnalisti. Principalul repros adus initiativei legislative este ca restrange drepturile jurnalistilor la informare.
Asa cum este acum redactat, jurnalistilor le va fi interzis sa fotografieze sau sa filmeze, fara acceptul persoanelor in discutie, imaginea lor, a spatiilor private,(case, piscine)  obiectelor, documentelor cu caracter privat. Reglementarea include si persoanele publice, inclusiv demnitarii. Sub motivatia protectiei vietii private, va fi interzis, de asemenea, jurnalistilor sa urmareasca sau sa observe o persoana care se afla intr-un spatiu public, dar desfasoara o activitate privata. Incalcari ale dreptului la viata privata sunt considerate divulgarea de informatii "considerate in mod rezonabil ca apartin vietii private", precum si publicarea unor imagini, documente cu caracter privat sau informatii despre o persoana, "intr-un mod care deformeaza realitatea". Potrivit proiectului, orice om are dreptul la respectarea vietii private iar incalcarea acestuia atrage raspunderea civila si repararea prejudiciului moral si material cauzat. Daca se considera ca incalcarea acestui drept a fost savarsita de presa, instanta va dispune interzicerea publicarii informatiilor si materialelor filmate sau foto si va putea dispune tragerea la raspundere civila a directorilor de publicatii, posturi de radio sau de televiziune.
In decembrie, 2003, cand a fost propusa prima data, aceasta initiativa a fost contestata de societatea civila. APADOR-CH a reactionat si de aceasta data, aratand ca nu este de acord cu aceasta lege, intrucat incalca drepturile presei, incurajeaza coruptia si este contrara legislatiei UE.
Politic, proiectul nu are oficial sustinere, dar partidele nici nu doresc sa renunte la el.
"Proiectul de lege privind protectia vietii private nu este sustinut de PSD. Este o initiativa individuala pe care nu o consideram oportuna", a spus ieri, pentru ZF, purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlateanu. In Parlament nu este exclus sa intervina schimbari astfel incat parlamentarii PSD sa nu recepteze semnalul conducerii, asa cum s-a intamplat si in momentul in care s-a reglementat in domeniul migratiei politice.
Deputatul liberal Mona Musca, vicepresedinte al Aliantei PNL-PD, are obiectii fata de acest proiect. In primul rand, ca nu se face o distinctie intre persoanele publice si persoanele private. In acelasi timp, parlamentarul liberal ne-a declarat ca este nevoie de o mai mare transparenta a persoanelor publice, mai ales a oamenilor politici ce detin functii si demnitati publice. Este obligatoriu, considera Mona Musca, sa fie cunoscut daca un demnitar locuieste intr-o vila dupa ce doar cu un an inainte nu avea decat un apartament sau sa se stie ce afaceri are, ce posibilitati profesionale si relatii cu societatea. "In acest fel electoratul poate judeca daca respectiva persoana este in masura sau nu sa ocupe o functie publica", afirma Mona Musca.
Discutia privind acest proiect de lege vine la cateva luni dupa ce Parlamentul, cu mare greutate, a eliminat din Codul Penal pedeapsa penala cu zile amenda pentru infractiunea de calomnie.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO