Politică

Proiectul legii bugetului a ajuns la mana Parlamentului

Proiectul legii bugetului a ajuns la mana Parlamentului

Premierul Calin Popescu-Tariceanu

16.11.2006, 19:08 16

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri Parlamentului sa sustina proiectul de buget pentru 2007, afirmand ca documentul reflecta politica unui Cabinet care nu sacrifica interesele tarii pentru "mici calcule populiste".
"Altii mai viseaza la bugete croite pentru clientela politica. Am o veste proasta pentru ei: am scos din uz acest model. Am schimbat radical filosofia bugetara. Am propus, pentru al doilea an consecutiv, un buget responsabil, bazat pe prioritati si pe proiecte de dezvoltare a Romaniei", a spus Tariceanu.
Plenul reunit al celor doua camere parlamentare a inceput ieri dezbaterile la legea bugetului de stat pentru 2007, dupa ce proiectul trecuse, saptamana trecuta, cu mici modificari de comisiile de buget-finante. Incepand de astazi bugetul va fi dezbatut pe articole.
Inaintea inceperii dezbaterilor, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu s-a declarat multumit de proiect: "Sunt multumit de felul in care este facut bugetul, de distributia in ansamblu. Eu nu am acest avantaj pe care il au diverse segmente ale economiei, ale bugetarilor sau ale populatiei Romaniei, de a vedea numai segmentul respectiv. Eu trebuie sa vad ansamblul si cred ca in ansamblu acest buget este bun pentru Romania si bun pentru cetateanul roman".
Potrivit lui Vladescu, "este normal ca, de fiecare data, opozitia sa critice", dar este important ca cetateanul sa fie convins ca "acest buget este un buget pentru cetateanul roman".
Dintre partidele parlamentare, PRM a anuntat ca va vota impotriva legii bugetului de stat.
PSD anuntase saptamana trecuta ca nu voteaza bugetul. Marti insa, dupa o intalnire cu liderii principalelor centrale sindicale, presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii vor sustine in plen unele amendamente ale sindicalistilor, referitoare la majorarea salariilor cadrelor didactice, la pensii si la alocarile bugetare pentru sistemul sanitar. Drept urmare, votul final al PSD asupra bugetului va fi stabilita in functie de amendamentele acceptate. Partidele din coalitia guvernamentala au anuntat ca vor sustine bugetul in Parlament. Doar conservatorii au avut unele ezitari. In urma cu o saptamana, ei anuntau ca ar putea sa voteze impotriva bugetului de stat, propunerea in acest sens apartinand liderului formatiunii, Dan Voiculescu. Motivele invocate de conservatori pentru a nu vota bugetul de stat pe anul 2007 erau: incapacitatea Guvernului de a acorda un buget corespunzator segmentului IMM-urilor si lipsa de sustinere a initiativei PC privind alocarea a 6% din PIB invatamantului si majorarea salariilor profesorilor cu 22%. Decizia a apartinut Biroului Politic al PC, care marti a hotarat ca parlamentarii conservatori sa voteze in favoarea Legii bugetului.
Dupa adoptarea Legii bugetului de stat pe 2007, parlamentarii vor trece la dezbaterea Legii bugetului asigurarilor sociale.
Bugetul de stat pe 2007, de circa 381 mld. lei, a fost constituit pe baza unui deficit bugetar de 2,8%, a unei cresteri economice de 6,4% si o rata a inflatiei de 4,5%.
Cursul valutar luat in calcul a fost de 3,53 lei pe euro. Principalele modificari aduse de consiliul de buget-finante proiectului legii de buget au fost cele legate de suplimentarea bugetului MApN si de folosirea sumelor defalcate din TVA care revin administratiilor locale.
Din totalul de 12,3378 mld. lei, 400 mil. sunt destinati exclusiv refacerii infrastructurii rutiere judetene si comunale. Repartizarea acestor fonduri va fi operata de catre consiliile judetene in termen de 30 de zile.
In cazul incapacitatii administratiei de a aloca fondurile, atributia va fi preluata de Directiile Generale de finante publice de la nivel local.
Bugetul MApN, initial de 6,797 mld. lei, a fost suplimentat cu suma de 841 mil. lei, ponderea lui ajungand de la 1,78% la 2,05% din PIB.
Ministrul apararii, Sorin Frunzaverde, cu sprijinul PD, a cerut aceasta marire pentru a putea acoperi cheltuielile determinate de angajamentele militare pe care Romania le are fata de NATO, dar si a costurilor provocate de renuntarea la serviciul militar obligatoriu. PD-ul a solicitat initial un buget de 2,38% din PIB. Bugetul pe anul viitor a luat in calcul si contributia Romaniei la bugetul UE in valoare de 1,1 mld. euro, valoarea fondurilor europene de care vom beneficia anul viitor fiind de 2,1% din PIB.
Cele mai mari beneficiare in 2007 vor fi sanatatea si educatia. Ministerul Educatiei va avea 5,2% din PIB, cel mai bun procent din 1990 pana azi, in timp ce pentru sanatate s-a alocat 4,12% din PIB. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va avea in 2007 8,8% din Produsul Intern Brut, adica 33,6 mld. euro, cu 6 mld. lei mai mult decat anul trecut. O crestere importanta a avut loc si la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii rurale, care va administra 2,8% din PIB in 2007, 7,6 mld. lei, fata de 1,8% din PIB anul acesta.


Elementele Bugetului pe 2007
Guvernul a mizat in propunerea acestui buget pe o crestere economica de 6,4% in 2007, o rata a inflatiei de 4,5%, fiind calculat pe un deficit bugetar de 2,8%.
Cele mai "avute" ministere:
Ministerul Educatiei si Cercetarii va primi 5,2% din PIB, cel mai mare buget din ultimii 16 ani.
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va primi de la bugetul de stat 33,6 mld. lei, adica 8,8% din PIB.
Sanatatea va dispune in 2007 de 4,12% din PIB, cu 3 mld. lei mai mult decat anul acesta.
Fondurile primite de la UE vor totaliza 2,1% din PIB.
Romania va contribui la bugetul UE cu 1,1 mld. euro in 2007 (1% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO