Politică

PSD are o problema: PRM ar putea vota impotriva pachetului anticoruptie

19.03.2003, 00:00 17

Guvernul Adrian Nastase se confrunta in aceasta saptamana, pentru a cincea oara, cu riscul unei motiuni de cenzura. Desi atat PNL cat si PD isi anuntasera, inca de acum o saptamana intentia de a contesta astfel, pachetul legilor anticoruptie, amenintarea motiunii de cenzura a devenit serioasa abia luni, cand PRM, al doilea partid parlamentar, a facut public ca ar putea vota, alaturi de partidele fostei colitii, impotriva guvernului. Astfel, PSD se vede nevoit sa spere in fidelitatea votantilor UDMR si ai grupurilor minoritatilor. O surpriza ar putea veni insa si din partea propriilor parlamentari, nemultumiti de prevederile pachetului.
Opozitia va initia, in aceste zile, cea a doua motiune de cenzura impotriva Cabinetului Nastase, in replica la demersul Guvernului de a-si asuma raspunderea parlamentara, pentru a cincea oara in acest mandat, de aceasta data asupra pachetului anticoruptie. In "piesa" asumarii raspunderii, surpriza a constituit-o PRM care a anuntat ca va initia o motiune de cenzura, care va fi sustinuta de PNL si PD. Desi cele doua partide de opozitie au spus, in repetate randuri, ca au rupt relatiile cu PRM, liberalii si democratii au  admis ca au nevoie de sprijinul celui de-al doilea partid ca reprezentare parlamentara. Motiunea de cenzura va fi depusa, probabil maine, la numai o zi dupa ce Guvernul prezinta Parlamentului pachetul anticoruptie. Ieri, PNL si PD lucrau la textul motiunii de cenzura. In paralel, PRM isi pregatea propria varianta. Vicepresedintele Emil Boc a spus ca PNL si PD vor negocia cu PRM textul motiunii, dupa care va incepe strangerea celor 122 de semnaturi necesare. Desi nemultumiti fata de pachetul anticoruptie sunt si in bancile parlamentarilor PSD, opozitia nu se bazeaza pe sustinerea parlamentarilor partidului de guvernamant, afirma liderul democrat.
Un rol foarte important in aceasta ecuatie il are UDMR, partenerul PSD in Parlament. UDMR nu a precizat, ieri, cum vor vota parlamentarii Uniunii in momentul supunerii la vot al motiunii, insa este de asteptat sa adopte aceeasi pozitie pro guvernamentala ca si pana acum.
In acest mandat, Guvernul Nastase si-a asumat raspunderea asupra a trei legi: privind investitiile directe, accelerarea privatizarii si Codul Muncii, precum si asupra unei declaratii de politica generala numita "Cartea Alba a guvernarii PSD", la un an de guvernare. Opozitia a uzat, pana acum doar o singura data de motiunea de cenzura, in decembrie 2001. Motiunea a fost respinsa atunci.

Premierul: motiunea este "stupida"
Presedintele PSD Adrian Nastase a criticat, ieri, in termeni duri, intentia de depunere a unei motiuni de cenzura, afirmand ca "i se pare stupid" faptul ca, dupa ce vreme de doi ani, a criticat puterea pentru ca nu ia masuri pentru eradicarea coruptiei, opozitia vine acum cu o motiune, tocmai pentru a bloca adoptarea pachetului legislativ pe aceasta tema. "Gluma cea mai buna a acestei perioade este ca avem de-a face cu o noua Conventie Democrata in care rolul PNtCD este luat de PRM", a spus primul ministru. El afirmat ca demersul PNL si a PD este suficient pentru a demonstra ca aceste partide nu au luat nici o masura impotriva coruptiei, atata vreme cat au fost la guvernare, fapt ce a obligat actualul guvern sa ia "brutale" in pachetul pe baza caruia isi va asuma raspunderea in Parlament. Nastase a apreciat ca daca luarea unor masuri anticoruptie ar mai fi intarziat, Romania ar fi putut ajunge in situatia Serbiei, unde, saptamana trecuta, premierul Zoran Djindjici a fost ucis de un grup mafiot. "Am vazut  ce s-a intamplat in Serbia. Nu cred ca ne dorim o societate de mafioti" a aratat Nastase.
El a comentat, ironic si ipoteza ca Guvernul sa cada in urma adoptarii motiunii in Parlament. "Intr-un fel ar fi onorant sa cadem pe o motiune indreptata impotriva unei legi anticoruptie. Ar fi o frumoasa iesire din scena", a spus Nastase adaugand insa ca nu crede ca acest lucru se va intampla.
Premierul a mai spus ca se indoieste de faptul ca parlamentarii partidului vor cadea "in jocul" opozitiei si vor vota motiunea, adaugand ca le-a recomandat acestora sa voteze impotriva pentru a demonta intentiile "acestui ghiveci ideologic" reprezentat de PNL, PD si PRM. El a opinat ca "Nu este cel mai bun moment de a ramane fara Guvern, chiar daca este al nostru" explicand ca acest lucru ar da sentimentul de instabilitate  si ar fi privit negativ "la UE si la NATO" Nastase a mai spus ca pachetul anticoruptie "nu este perfect" si ar putea fi modificat, in viitor, daca acest lucru se dovedeste absolut necesar.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO