Politică

PSD contraataca azi in Parlament cu falimentul FNI

31.03.2003, 00:00 13

Puterea si opozitia se afla astazi fata in fata, in Parlament, la dezbaterea motiunii de cenzura "Mafia sufoca Romania", initiata de PNL, PD si PRM. Chiar daca, aparent, PNL si PD si-au facut o strategie separata de cea a PRM, cele doua partide de opozitie vor continua sa sustina acelasi tip de a face politica, cu care au surprins la sfarsitul saptamanii. Puterea va raspunde cu aceeasi moneda opozitiei, care l-a acuzat public pe premierul Adrian Nastase ca patroneaza mafia din Romania, aducand in discutie cazul FNl, readus in actualitate odata cu revenirea in tara a Ioanei Maria Vlas.
"Cazul FNI nu a fost in timpul guvernarii noastre. Acest caz va fi, probabil, adus astazi in discutie pentru ca este cel mai relevant. Ioana Maria Vlas, administrator al FNI, care s-a predat zilele trecute justitiei, a facut-o probabil pentru ca are mai multa incredere in acest Guvern decat in fosta coalitie majoritara", ne-a declarat, ieri, Ioan Solcanu, liderul senatorilor PSD.
Daca si alte cazuri rasunatoare vor fi aduse astazi in discutie, senatorul PSD nu ne-a putut preciza, motivand ca fiecare dintre vorbitorii partidului de guvernamant isi vor structura discursul in functie de ce i se pare mai relevant. Cu doua ore inainte de dezbaterea motiunii de cenzura PSD va stabili, in sedinta grupurilor parlamentare cine il va reprezenta. O alta nemultumire a senatorului Solcanu este faptul ca motiunea opozitiei nu a atacat pe fond textul legislativ, pe care-l considera perfectibil, ci este colaterala pachetului anticoruptie, preluand din presa atacuri la adresa diversilor ministri sau lideri ai PSD. "A fost structurata pe o optiune a PRM, care din ianuarie facea vorbire la o motiune de cenzura", a adaugat Solcanu.

Cazuri de coruptie in plic
De cealalta parte, PNL si PD se apara de asocierea cu PRM sustinand ca nu au legitimat discursul politic al presedintelui PRM, prin sustinerea textului motiunii "Mafia sufoca Romania", opera celor trei partide. "Aceasta motiune ar fi putut avea si alte abordari. Am ales aceasta formula mai politica pentru ca este mai sugestiva", a spus, ieri, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL. Deputatul liberal a adaugat ca opozitia a fost nevoita sa "faca fata agresiunii PSD", aceasta fiind unul dintre cele mai importante motive ale colaborarii cu PRM. Astazi, insa, PNL si PD vor recurge, in timpul dezbaterilor parlamentare la o strategie separata de cea a PRM. "Reprezentantii nostri, Norica Nicolai si Crin Antonescu, vor sustine un discurs elegant, argumentat", afirma Nicolaescu. Insa, dupa dezbaterile parlamentare, liberalii intentioneaza sa inmaneze fiecarui ministru cate o scrisoare in care sa i se aminteasca presupusele cazuri de coruptie, relatate de presa, legate de numele adresantilor.

PRM, arma folosita si de PSD, si de opozitie
Vicepresedintele PD sustine ca este firesc ca in textul motiunii sa se regaseasca anumite accente asociate cu numele senatorului Corneliu Vadim Tudor, din moment ce motiunea este rezultatul colaborarii dintre cele trei partide de opozitie. Boc mentioneaza, asemeni reprezentantului liberalilor, ca este vorba despre o colaborare punctuala cu PRM, la care PD si PNL a recurs pentru ca altfel nu avea suficienta sustinere pentru a initia o motiune de cenzura. Dupa principiul nici ai lor nu-s altfel, Emil Boc a aratat ca si PSD a colaborat cu PRM, "brat la brat, cand au decis revocarea conducerii CNSAS".
Din pozitia minoritarilor, partidele de opozitie admit ca au sase minime ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, mai ales ca PSD are si sustinerea parlamentarilor UDMR, care inclina decisiv balanta in favoarea puterii.

Prabusirea FNI, in mai 2000, a avut mai multe implicatii politice dar si consecinte neasteptat de costisitoare pentru fosta coalitie majoritara. Nimerit in plina campanie electorala pentru alegerile locale, cazul FNI a fost principala cauza a pierderii Primariei Capitalei de catre candidatul CDR Calin Catalin Chirita, fost membru in Consiliul de Administratie al CEC. Cazul FNI a fost asociat cu numele mai multor lideri ai fostei coalitii majoritare: de la fostul presedinte CEC Camenco Petrovici, fostul ministru al finantelor Decebal Traian Remes, pana la fostul premier Radu Vasile. In ciuda incercarilor de minimalizare si de aparenta rezolvare a acestui caz - inclusiv prin verificarea de catre o comisie de ancheta parlamentara care promitea despagubirea actionarilor- cazul FNI a fost una dintre cauzele care au dus la pierderea alegerilor parlamentare de catre partidele fostei coalitii, cel mai mare perdant fiind PNtCD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO