Politică

PSD convoaca filialele la Bucuresti pentru a peria listele electorale

05.10.2004, 00:00 13

PSD mai ia o data la mana listele electorale. Vreme de trei zile, (incepand de ieri) responsabilii cu campania electorala din judete ai Uniunii PSD+PUR au fos convocati la Bucuresti pentru a da socoteala, in fata presedintelui executiv Octav Cozmanca, despre situatia listelor, care ar urma sa fie aprobate, definitiv, joi, cel tarziu vineri, de Adrian Nastase. Concomitent, ei vor fi supusi si unui instructaj privind modul in care urmeza sa abordeze campania electorala.
Dupa ce saptamana trecuta, Consiliul de integritate morala a partidului de guvernamant a decis excluderea de pe liste a mai multor candidati, un alt ordin este acum retragerea de pe liste a fie a prefectului, fie a subprefectului, in cazul in care ambii se afla pe liste. In urma alegerilor interne din PSD, mai bine de jumatate dintre prefecti (21 de judete) ocupa locuri eligibile pe listele parlamentare. Sunt insa cazuri in care atat prefectul si subprefectul au sase de a ajunge in Parlament - la Alba, de pilda, prefectul si subprefectul ocupa primele doua locuri la Senat, sau la Tulcea unde prefectul este primul pe lista la Senat, iar subprefectul primul la Camera Deputatalor. Alte judete, cum ar fi Bihor, Olt sau Buzau, sunt in aceeasi situatie. Octav Cozmanca a spus ca, daca intr-un judet, nici prefectul si nici subprefectul nu vor sa se retraga, atunci ii va elimina el, personal, pe unul dintre cei doi. Disparitia de pe listele a unor prefecti sau subprefecti va face loc unor nume care nu au reusit, in prealegeri, sa se situeze pe un loc eligibil, si sunt multi oameni cu pretentii in partid care se afla in aceasta situatie - sunt de pilda doi ministri, Alexandru Athanasiu si Bogdan Niculescu Duvaz. Un al treile ministru, Ionel Blanculescu a ajuns si el pe o pozitie neeligibila dupa ce PUR a primit un loc pentru Senat la Bucuresti, circumscriptie in care vor candida si presedintele Ion Iliescu si Corina Cretu.
Locuri deja adjudecate mai sunt eliberate si "accidental". Senatorul Matei Vintila, care isi asigurase, in prealegeri, primul loc la Senat in circumscriptia Valcea  va fi exclus de pe liste, dupa ce si-a filmat colegii cu o camera ascunsa, in vreme ce acestia criticau presa. Imaginile au fost apoi oferite unei televiziuni. Ieri Vintila s-a retras din grupul parlamentar a PSD, anuntand ca este posibil sa candideze in alegeri ca independent. Lui ii fusese retras deja sprijinul politic de filiala, ceea ce, potrivit liderului senatorilor PSD, Ion Solcanu, presupune si excluderea din partid.
Un alt senator, este vorba de Dilly Serbanoiu, se afla in vizorul grupului PSD de la Senat, dar el nu descurca cu ceva lucrurile pentru ca nu este pe liste pe o pozitie eligibila. Serbanoiu (care este senator de doar doua luni, in locul lui Ion Predescu, plecat la Curtea Constitutionala) a intrat in conflict cu filiala Dolj pentru ca nu a resit sa castige un loc eligibil. Mai multi parlamentari au parasit pana acum barca PSD, nemultumiti ca nu se vor regasi in viitorul Parlament. Bunaoara, deputatul de Cluj, Vasile Suciu si-a dat demisia si a anuntat ca va candida si el ca independent, dupa ce obtinuse in prealegeri doar un loc neeligbil. Un alt deputat de Cluj, Alexandru Lapusan agita apele in filiala, nemultumit de rezultatul din prealegeri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO