Politică

PSD, maestrul de ceremonii al serbarilor campenesti, acuza opozitia ca mituieste electoratul

03.05.2004, 00:00 9



Dupa cateva zile de respiro, partidul de guvernamant a reluat ieri atacurile vehemente la adresa formatiunilor de opozitie, pe care le-a calificat drept "o axa a raului" reunita sub bagheta presedintelui PRM Corneliu Vadim Tudor. In plus, culmea rizibilului, partidul de guvernamant care a organizat la acest sfarsit de saptamana prin primarii sai intalniri campenesti si spectacole cu iz electoral, a acuzat PNL ca a mituit electoratul. Deputatul PSD, Valeriu Zgonea, unul dintre parlamentarii cvasianonimi ai partidului, a spus ieri ca la Craiova filiala locala a PNL a organizat un concurs cu premii in timpul caruia participantii ar fi fost indemnati sa voteze candidatii liberali. "Este rusinos. Este mita electorala, un caz grav de coruptie. PSD cere PNL sa renunte la asemenea practici", afirma Valeriu Zgonea.



Acuzatiile deputatului PSD sunt cel putin surprinzatoare in conditiile in care sambata, de 1 Mai, primarii PSD - cea mai mare parte dintre ei candidati la alegerile din 6 iunie pentru un nou mandat - au organizat intalniri campenesti, concerte, in timpul carora au fost distribuite diferite ajutoare alimentare. Primaria sectorului 3, de pilda, a distribuit cutii cu plicuri de ceai persoanelor mai in varsta, dupa ce pungile cu alimente au fost epuizate. Mai mult, in timpul spectacolelor, trupele de muzica invitate sa urce pe scena aminteau periodic ca ar trebui sa multumeasca auditoriul pentru respectivele concerte. Era vorba despre primarii de sector. Marian Vanghelie, la fel, a fost gratulat la tot pasul in tmpul unor concerte care au fost organizate sub diferite pretexte - fie ele 1 Mai, ziua Muncii, fie 2 mai, Ziua Tineretului.



Tot sambata, de 1 Mai, premierul Adrian Nastase si totodata presedinte al PSD, a facut baie de multime la Pitesti, la Forumul muncitorilor din PSD, promitand totodata substantiale mariri salariale si cresterea veniturilor pentru pensionari.



Actiunile puterii au continuat ieri cand Autoritatea Nationala pentru Tineret, condusa de Daciana Sarbu, fiica ministrului Ilie Sarbu si totodata lider al organizatiei de tineret a PSD, a organizat concursuri pentru a marca Ziua Tineretului. Castigatorii au fost premiati cu bonuri valorice in schimbul carora isi puteau cumpara mancare si bauturi racoritoare.



Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, si deputatul PSD Valeriu Zgonea, sustin insa ca aceste actiuni nu au iz electoral si nu poate fi vorba despre mita electorala din partea primarilor PSD. Corlatean spune ca era "firesc" ca sarbatoare de 1 Mai sa fie organizata de un partid social-democrat care vrea sa castige alegerile.





"Este o nerusinare"





Vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur a replicat atacului puterii spunand ca este o nerusinare fara margini a PSD, care a folosit bugetul de stat pe acest an ca buget electoral. Cel mai elocvent capitol este atribuirea a doua milioane de lei la hectar ca ajutor in agricultura, spune Flutur, pe care il califica drept "mita electorala in cinci rate". Reprezentantul PNL vorbeste si despre intalnirile campenesti organizate de 1 Mai de primarii PSD "prin care s-a pus la dispozitie un intreg arsenal de logistica sub paravanul unor sponsorizari care duc spre banii publici". "Acestea sunt mita electorala. Ceea ce spune PSD este un praf in ochi ieftin aruncat de reprezentantii puterii pentru a ascunde arsenalul de actiuni si de parghii puse in joc de camarila puterii", afirma vicepresedintele PNL.



PSD a reluat ieri ideea ca partidele de opozitie ar reprezenta "axa raului", expresie folosita initial de presedintele american George W. Bush pentru a denumi statele suspectate ca detin arme de distrugere in masa, Irak, Iran si Coreea de Nord. PSD foloseste sintagma pentru a doua oara la adresa opozitiei. Mai nou insa, acuza opozitia ca s-ar lasa condusa de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Acuzatiile purtatorului de cuvant al PSD, Titus Corlatean, au pornit de la reactiile de respingere ale opozitiei fata de noua ordonanta de urgenta a guvernului prin care candidatii sunt obligati sa-si declare averile. Corlatean sustine ca opozitia contesta acest act normativ intrucat "ar avea ceva de ascuns".



PNL, PD si recent PRM au contestat ordonanta guvernamentala in ceea ce priveste latura juridica (o considera neconstitutionala) si totodata au aratat ca acest act normativ este promovat tarziu in raport cu scrutinul local si, drept urmare, aduce dificultati candidatilor opozitiei la inscrierea in cursa electorala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO