Politică

PSD mizeaza pe coalitie pentru un succes al motiunii de cenzura

20.06.2005, 19:37 17

Cu doua zile inainte de dezbaterea motiunii de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii in UE" in plenul reunit al Parlamentului, PSD depune eforturi pentru a strange mai multi sustinatori decat cele 133 de semnaturi ale motiunii.

"Cat de multe, asta depinde si de modul in care si celalalt partid de opozitie si senatori si deputati din arcul guvernamental vor primi demersul nostru", spune liderul PSD, Mircea Geoana, intr-un interviu acordat Mediafax.

De altfel, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, afirmase la sfarsitul saptamanii trecute ca unii parlamentari ai coalitiei ar putea vota pentru motiune la votul cu bile, pentru a da astfel satisfactie presedintelui Traian Basescu, provocand alegeri anticipate.

Liderul interimar al PD, Emil Boc, a dat asigurari ca nici unul dintre parlamentarii Aliantei nu va vota pentru motiunea de cenzura initiata de PSD in replica la asumarea raspunderii guvernamentale pe pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei. Boc nu crede ca motiunea va avea succes si s-a declarat convins ca nici unul dintre senatorii sau deputatii PNL si PD nu va vota motiunea PSD.

"Este doar o dorinta a lui Adrian Nastase, dar care nu se va implini (...). Vom sustine fara urma de retinere Guvernul in fata acestei motiuni si asta vor face toti parlamentarii Aliantei. Nu exista nici o fisura in sustinerea Guvernului in fata Parlamentului pentru a se respinge motiunea initiata de PSD", a spus Emil Boc. Totodata, el a negat ca in PD s-ar discuta despre caderea Executivului. "Guvernul este sprijint in toate actiunile", a afirmat liderul PD si a notat cu 8 prestatia cabinetului Tariceanu, de la investitura si pana acum. "Sunt succese foarte mari, mai ales in politica externa, dar si unele probleme, cum ar fi in sistemul sanitar", sustine liderul democrat.

Nici un succes, dar multe probleme au identificat si liderii PSD in prestatia actualului Guvern.

Mircea Geoana spune ca partidul sau va profita de sustinerea motiunii de cenzura pentru a intocmi "un prim rechizitoriu foarte sever" al primelor sase luni de guvernare.

"Guvernul a cazut practic la toate testele importante la care a trebuit sa faca fata, de la criza inundatiilor, de la criza medicamentelor compensate, de la criza subventiilor in agricultura, de la grevele in sistemul de transport feroviar, de la problemele legate de pregatirea pentru integrarea in Uniunea Europeana", spune Mircea Geoana.

Motiunea de cenzura depusa de PSD va fi dezbatuta miercuri, in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. Initiatorii au nevoie de 50%+1 din voturile tuturor parlamentarilor pentru a provoca demiterea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO