Politică

PSD pregateste lansarea lui Nastase la Cotroceni si revenirea lui Iliescu in Senat

04.12.2003, 00:00 17

Dupa mai multe ezitari, PSD a anuntat intr-un context neoficial, ca Adrian Nastase va fi candidatul partidului pentru Cotroceni la alegerile prezidentiale de anul viitor, iar Ion Iliescu va candida pentru un mandat de senator pe listele partidului de guvernamant.
Anuntul a fost facut luni seara de vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc in sedinta grupului parlamentar de la Camera Deputatilor. In discutie era noul Cod electoral, proiectul pe care PSD il va depune astazi la Camera Deputatilor si care cuprinde toate propunerile de modificare a legislatiei electorale propuse de partidul de guvernamant. In acest context, tangential, Viorel Hrebenciuc a spus deputatilor ca la presedintie Adrian Nastase va candida din partea PSD, Corneliu Vadim Tudor din partea PRM iar din partea Aliantei PNL-PD va candida fie Theodor Stolojan fie Traian Basescu, au declarat surse din PSD.
Oficial, PSD a anuntat ca isi va desemna candidatul la presedintie intr-un Congres care urmeaza sa fie convocat in primavara anului 2004.
Ultimul sondaj de opinie dat publicitatii de IMAS indica faptul ca primul ministru Adrian Nastase este creditat cu o incredere populara de 43,5%, dar se afla pe locul doi dupa ministrul de externe Mircea Geoana, cotat cu 46,7%. Sondajul a fost realizat in perioada 4-11 noiembrie.
Pozitionarea favorabila in sondaje a ministrului de externe Mircea Geoana il calificase pe seful diplomatiei romane ca un potential candidat pentru Cotroceni al PSD. Sursele citate spun ca s-a renuntat la aceasta idee.
Daca PSD pare sa se fi hotarat asupra candidatului - sau mai bine spus candidatul pare sa fi acceptat sa candideze - opozitia nu a clarificat inca aceasta problema. Desi la constituire, Alianta PNL-PD anuntase ca-si va lansa candidatul pentru Cotroceni in luna octombrie, anuntul este amanat. Potrivit intelegerii politice, din partea Aliantei va candida persoana cea mai bine plasata in sondajele de opinie, comandate de PNL si PD. Sondajele date publicitatii pana acum arata ca presedintele PNL Theodor Stolojan ar fi favoritul intrucat il devanseaza constant pe partenerul sau politic Traian Basescu. Totodata, Basescu a spus ca va candida pentru un al doilea mandat la Primaria Capitalei, ceea ce, cel putin teoretic, l-ar scoate din carti. Tabloul candidatilor pentru Cotroceni va fi completat de Corneliu Vadim Tudor, candidatul de serviciu la ultimele alegeri, si probabil fostul presedinte Emil Constantinescu, care a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa-si incerce sansele din nou.



Iliescu, de la Cotroceni, in Sala Omnia
PSD a avut grija ca in Codul electoral sa gaseasca o solutie si pentru presedintele Ion Iliescu. Mai exact, proiectul precizeaza ca presedintele Romaniei va putea candida pentru Parlament, pe listele unui partid. Prevederea era necesara intrucat presedinte isi incheie mandatul dupa alegerile parlamentare. Or, in lipsa unei asemenea prevederi, presedintele nu ar putea candida intrucat Constitutia ii interzice sa se inscrie intr-un partid politic in timpul mandatului si in consecinta, nu si-ar putea inscrie candidatura pentru Parlament. "Mi se pare absolut normal ca presedintele tarii, omul care a primit cele mai multe voturi, este foarte legitimat de aceste voturi. Ar fi absurd ca el sa nu poata continua  activitatea politica candidand pentru Parlament pe listele unui partid", a spus ieri Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD. Niculescu-Duvaz nu a explicat insa cum poate o lege sa modifice sensul unor prevederi constitutionale.
Cu cateva zile in urma, Traian Basescu si-a dovedit umorul propunand presedintelui Ion Iliescu sa candideze pe listele acestui PD pentru un madat de senator. Presedintele a replicat, spunand ca va candida pe listele partidului care ii convine lui. Mai exact PSD.



Vot uninominal la Senat
Codul electoral al PSD, care va fi depus astazi la Parlament, cuprinde introducerea votului uninominal la Senat - probabil in doua tururi de scrutin - mentinerea votului pe liste la Camera Deputatilor si reducerea numarului de parlamentari cu 10%. Codul va cuprinde si calendarul propus de PSD pentru alegeri: 6 iunie 2004, alegeri locale, 12 decembrie 2004 primul tur al prezidentialelor si alegerile parlamentare, iar o saptamana mai tarziu, al doilea tur al prezidentialelor. Partidele de opozitie nu sunt de acord cu acest calendar electoral. PNL si PD au cerut devansarea alegerilor parlamentare si prezidentiale cu cate doua saptamani. Calendarul alegerilor a fost discutat in repetate randuri si la Cotroceni, fara a se ajunge la o decizie unanim acceptata. Calendarul electoral, precum si modificarea legilor electorale vor fi discutate intr-o comisie parlamentara special constituita. Aceasta comisie va trebui sa transeze si problema limitarii alegerilor locale la un singur tur de scrutin, idee sustinuta de PSD, dar respinsa categoric de opozitie. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO