Politică

Puterea si Opozitia se acuza reciproc de nereguli in ziua votului

07.06.2004, 00:00 16

Primul tur al alegerilor locale a fost marcat de unele nereguli, aspectul cel mai des sesizat - atat de partidele politice, cat si de observatorii independenti - este prezenta materialelor de propaganda electorala in apropierea sectiilor de votare. 
 La Biroul Electoral al municipiului Bucuresti au fost primite zeci de sesizari in care PSD si Alianta PNL-PD se acuza reciproc ca au continuat ieri sa faca, pe ultima suta de metri, campanie electorala in preajma sectiilor de votare. Majoritatea covarsitoare a reclamatiilor sunt din partea PSD. Judecatorul Petre Similean, presedintele BEC, a spus ca aceste sesizari au fost trimise Politiei spre solutionare intrucat nu sunt de competenta Biroului Electoral Central.
 In fapt, PSD a reclamat ca in perimetrul a 60 de sectii de votare din Bucuresti si pe strazi grupuri de persoane, despre care partidul de guvernamant spune ca apartin PD, au purtat tricouri, sepci cu insemnele Aliantei PNL-PD si posterele candidatilor Traian Basescu si Anca Boagiu. Totodata, PSD sesizeaza ca in fata cinematografului Patria, un grup de tineri au impartit reviste in interiorul carora se afla postere cu Traian Basescu. Avand ca argumente aceste nereguli, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a acuzat ieri partidele de opozitie ca au "o strategie de fraudare a alegerilor". Si partidele de opozitie contesta unele actiuni ale puterii. Actiunea Populara, de pilda, a sesizat ca actualul primar al sectorului 2, Nicolae Ontanu, totodata candidat al PSD pentru un nou mandat, ar incerca sa mituiasca alegatorii oferindu-le pungi cu cadouri in Piata Obor si prezentand insemenele electorale ale partidului. PNL reclama, de asemenea, ca prefectul de Vrancea, George Baesu, a mers prin sectiile de votare din judet, unde discuta cu sefii acestora, desi legea interzice acest lucru. Totodata, Asociatia Pro Democratia (care monitorizeaza alegerile in 33 de judete) a semnalat o serie de incalcari ale legii alegerilor locale ce constau in prezenta materialelor de propaganda electorala - afise, bannere, postere - in apropierea sectiilor de votare. Astfel de sesizari s-au inregistrat atat in Bucuresti, cat si in mai multe localitati din tara.
O serie de contestatii inregistrate de PSD semnaleaza ca in orasele Orastie si Alba-Iulia partidele de opozitie, PNL, respectiv PD, au oferit pachete cu alimente, tigari si bautura alegatorilor. Alte reclamatii privesc situatii in care candidatii ar fi promis alegatorilor sprijin material in schimbul voturilor.
Linia telefonica a Guvernului, contestata de opozitie
Linia telefonica la care accesul este gratuit, deschisa de Guvern ieri pentru sesizarea  neregulilor din procesul de votare, constituie obiectul unei contestatii depuse la Biroul Electoral Central (BEC) de catre PNL. Liberalii, prin purtatorul de cuvant, Eugen Nicolaescu, cer presedintelui BEC, judecatorul Petre Similean, sa sanctioneze Guvernul, intrucat isi depaseste atributiile prin aceasta initiativa. PNL acuza Guvernul ca doreste sa dea impresia ca "vegheaza" la corectitudinea alegerilor, dar, in fond, lanseaza actiuni de imagine menite sa acopere neregulile de la urnele de vot. Guvernul a respins aceste acuzatii si afirma ca linia telefonica directa este un "instrument modern al democratiei".
La fel ca si la alegerile precedente, partidele politice si observatorii independenti au semnalat zeci de situatii in care unii alegatori au incercat, iar altii au reusit, sa introduca mai multe buletine in urna de vot. De un asemenea caz este legat numele fostului ministru al invatamantului si fost lider PNTCD, Andrei Marga, presedinte al Consiliului Academic al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai exact, PSD Cluj a depus o sesizare la Biroul Electoral Municipal in care acuza ca Andrei Marga, acum membru al PNL, ar fi utilizat doua buletine de vot si ca ar fi votat cu pasaportul turistic.
Asociatia Pro Democratia si Actiunea Populara au avertizat asupra calitatii slabe a hartiei pe care au fost tiparite buletinele de vot, semnaland faptul ca multe dintre acestea ar putea fi considerate anulate intrucat tusul de la stampila de vot este vizibil si pe verso.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO