Politică

Recursul in anulare, repus in drepturi, cu o alta denumire

20.10.2004, 00:00 21

Deputatii au reinstituit in justitie institutia recursului in anulare, criticata asiduu in rapoartele de tara ale Uniunii Europene si in cele ale Departamentului de stat al SUA.
Este vorba despre initiativa catorva deputati ai PSD, Ion Neagu si Cornel Badoiu, care au propus, la dezbaterea Codului de procedura penala, reinstaurarea recursului in anulare sub denumirea "contestatie in reformare",. Desi Ministerul Justitiei - responsabil din partea romana in procesul unui dificil capitol de neociere cu UE - ceruse ca aceasta prevedere sa nu fie adoptata la vot, aceasta a trecut ieri de plenhul Camerei, printr-un vot aproape anonim, fara nici un fel de dezbateri. Astfel, legea va merge direct la promulgare, pentru ca deputatii sunt cei care au cuvantul decisiv in aceasta chestiune. Senatul votase legea asa cum a trimis-o guvernul, fara aceasta portita pentru recursul in anulare.
O astfel de procedura pe care justitia romana a aplicat-o ani de-a randul a fost considerata o ramasita a erei sovietice - un prces ajuns in faza definitiva poate fi intors prin verdict doar printr-o decizie a unui singur procuor. Astfel, a fost constata puterea definitiva a lucrului judecat si, in plus, a fost considerat un instrument adesea politizat - pentru ca era o cale de atac de care putea uza doar procurorul general. Acum, prin propunerea deputatilor PSD,  contestatia in reformare poate fi invocata nu doar de procurorul general, ci si de orice procuror, din cadrul oricarei instante. Exsita 13 situatii in care se poate folosi acest instrument, iar unul dintre ele este chiar rejudecarea in Romania, sub forma punerii in discutie, a unui verdict al Curtii Europene a Drepturilor Omului.
PSD nu a anuntat ca sustine aceasta initiativa a reprezentantilor sai, a fost comentata de ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, acela care le-a cerut deputatilor sa renunte la ea. Ieri, insa, in plen, legea a fost votata, cu tot cu prevederea controversata, fara nici o dezbatere in plus. Reprezentantii Ministerului Justitiei nu au fost prezenti la dezbatere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO