Politică

Refacerea listelor parlamentare tulbura filialele PD

27.09.2004, 00:00 14

Spiritele s-au inflamat si au aparut murmure de nemultumire in mai multe filiale ale Partidului Democrat carora presedintele Traian Basescu le-a cerut, pentru a treia oara, sa refaca listele de candidati pentru alegerile parlamentare. Astazi, conducerea PD asteapta promovarea unor noi candidati din partea a 12 organizatii judetene, insa doar cateva dintre acestea s-au conformat. Existe filiale care au ignorat obiectiile conducerii de la centru iar, in semn de protest, a aparut si o demisie. In altele, nu se luase o decizie pana aseara.
Senatorul Romeo Hanganu a anuntat, la sfarsitul saptamanii, ca demisioneaza de la conducerea filialei Prahova iar demisia din partid pare sa fie o chestiune de zile. Gestul sau pare sa fi fost determinat de faptul ca este indezirabil pe listele organizatiei, pe un loc eligibil. Romeo Hanganu afirma insa ca este nemultumit de faptul ca mai multi colegi de filiala au negociat functia sa, de presedinte al filialei, pentru membrii PUR care s-au inscris in partid, fara ca el sa stie acest lucru.
Filialele Iasi, Arges si Gorj au refuzat sa tina cont de sugestiile conducerii PD.
Organizatia Iasi, de pilda, a operat o singura modificare si aceea in privinta unui loc neeligibil. Mai exact, lista de la Camera Deputatilor cuprinde un nume nou, cel al lui Nicolae Popovici, insa pe locul sase, considerat neeligibil. Primele locuri pe lista au ramas neschimbate desi acestea au determinat obiectiile presedintelui PD, Traian Basescu. Deputatul Adrian Mogos, lider al filialei Iasi, ne-a declarat ieri ca decizia a fost luata de conducerea filialei si motivata de faptul ca rezultatele obtinute la alegerile locale, superioare celor din 2.000, dau organizatiei dreptul de a-si alege singura candidatii. Potrivit lui Mogos, singura rezerva a conducerii partidului a constat in faptul ca listele atat la Camera Deputatilor cat si la Senat sunt deschise de doi fosti liberali, intrati in PD in urma cu un an. Este vorba de Adrian Mogos, candidat pentru un nou mandat de deputat si Dan Carlan, care aspira la un mandat de senator. Dan Carlan a fost sustinut de partid drept candidat pentru Primaria Iasi insa, a pierdut cursa electorala in fata candidatului PSD. Or, promovarea lor pe listele electorale, chiar daca provin din partidul partener PD, intra in contradictie cu principiul promovat de partid de a nu incuraja migratia politica.
Filiala Arges, de asemenea, trimite astazi conducerii partidului listele parlamentare in aceeasi forma in care au fost returnate saptamana trecuta. Stafful PD reprosa organizatiei promovarea pe primul loc la Senat a deputatului Ion Cirstoiu, considerat lipsit de notorietate dupa doua mandate parlamentare. Tuturor parlamentarilor PD aflati in aceasta situatie, Traian Basescu le-a cerut sa se retraga de pe listele electorale pentru a face loc unor oameni noi. Cirstoiu sustine insa ca nu are motive sa se retraga atata vreme cat este sustinut de organizatie: "Daca asta este dorinta organizatiei de la Arges, care care aduna voturile si cea care a facut selectia timp de patru ani, nu stiu de ce n-ar mai trebui sa candidez si eu si ar trebui sa impun pe neica-nimeni, cum mi-a sugerat Traian Basescu".
La Gorj, liderul filialei, Pantelimon Manta refuza categoric sa se retraga de pe liste, asa cum i-a cerut conducerea partidului. Manta sustine ca daca el nu ar candida pe primul loc la Senat, filiala "ar intra in colaps" si, prin urmare, intentioneaza sa retrimita la Bucuresti aceleasi liste electorale respinse de doua ori de conducerea partidului.
O organizatie cu aceleasi probleme in privinta listelor electorale este Constanta. Stelian Dutu, de la Constanta, a refuzat ieri sa dea detalii spunand ca decizia in privinta candidatilor acestui judet va apartine lui Traian Basescu. Dupa scurte stagii politice in PNL si PUR, Stelian Dutu, revenit in PD este indezirabil pe listele electorale, la fel ca si fostul taranist Tanase Barde.
Mai receptive la semnalele de la centru au fost organizatiile Suceava si Neamt, care si-au retras candidatii nedoriti.
Presedintele executiv al PD, Emil Boc, nu a dorit sa comenteze nemultumirile din fililale.
Aceste nemultumiri nu sunt o surpriza pentru liderii partidului. Erau anticipate din momentul in care PD a anuntat criterii drastice de selectie pentru candidati, propuse de societatea civila, intre care: sa nu fi existat suspiciuni legate de fapte de coruptie, legaturi cu fosta securitate, avere dobandita in mod nejustificat. In cazul parlamentarilor cu doua-trei mandate a fost impus criteriul notorietatii. De aceleasi criterii de selectie au tinut seama si liberalii, partenerii politici ai PD. Listele electorale ale celor doua formatiuni vor fi avizate de co-presedintii Aliantei D.A. Theodor Stolojan si Traian Basescu.
mirela.luca@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO