Politică

Referendum odata cu alegerile, tactica de campanie a lui Traian Basescu

Referendum odata cu alegerile, tactica de campanie a lui Traian Basescu
25.09.2009, 00:00 145

La nici doua ore dupa ce motiunea de cenzura pe tema salarizariiunice impotriva guvernului PD-L - PSD a fost respinsa, presedinteleTraian Basescu a anuntat un demers socant, anume de a organiza unreferendum privind desfiintarea unei camere parlamentare sireducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300, care sa fieorganizat in aceeasi zi cu primul tur al alegerilor prezidentiale,pe 22 noiembrie.

Basescu este cel mai bine plasat in sondajele de opinie in cursaprezidentiala, la 35%, totusi el nu a spus inca daca va candida.Potrivit apropiatilor sai din partid, el urmeaza sa-si anunteintrarea in cursa electorala inprima saptamana a lui octombrie, dezbaterea constitutionala sireforma statului fiind tema centrala a campaniei sale.

"Cu putin timp inainte m-am adresat presedintilor celor douaCamere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului.Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum nationalprin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum estedescris de Constitutie, cu privire la doua aspecte. Primul estereducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect estereducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand inmomentul de fata un Parlament cu 471 de parlamentari. Data pe careo propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este dataalegerilor prezidentiale, in asa fel incat sa diminuam costurile deconsultare a poporului", a spus Basescu in declaratia de presa dela Cotroceni.

Potrivit normelor, presedintele este cel care convoaca unreferendum, demersul de anuntare a conducerii Parlamentului fiindunul pur formal.

De ce lanseaza tema referendumului

Referendumul sau "intoarcerea la popor" este un subiect dragpresedintelui Traian Basescu, fiind pentru a treia oara cand oastfel de consultare populara ar fi organizata in timpul mandatuluisau. El a fost reconfirmat prin referendum ca presedinte alRomaniei in mai 2007, dupa ce a fost suspendat in Parlament, ca intoamna lui 2007, un nou referendum cerut de seful statului pe temaintroducerii votului uninominal sa fie respins din cauzaabsenteismului.

Pentru ca un referendum sa fie adoptat este nevoie ca jumatateplus 1 din numarul romanilor cu drept de vot sa se pronunte infavoarea propunerilor. Experienta ultimilor ani a aratat ca romaniivin din ce in ce mai putin la vot, iar o prezenta peste 50% nu amai fost inregistrata de la parlamentarele din 2004.

In acest context, chemarea la referendum, in aceeasi zi cualegerile prezidentiale, poate fi interpretata si ca o stratagemaca alegatorii, atrasi de o tema cu priza la populatie (pentru caParlamentul este una din institutiile in care romanii au cea maiputina incredere), sa vina sa voteze masiv si la prezidentiale.Este stiut faptul ca electoratul urban, cel care i-a fost favorabillui Traian Basescu la alegerile din 2004 vine in numar din ce in cemai mic la vot.

Argumentele presedintelui

Avantajele ar fi multiple, a explicat Basescu. In primul rand,deciziile in Parlament s-ar lua mai usor si legislativul arfunctiona mai eficient. Apoi, cheltuielile de functionare astatului s-ar reduce, a mai spus Basescu. O parte din rolullegislativului s-ar transfera la Bruxelles si Strasbourg, deoarece,odata cu adoptarea Tratatului de la Lisabona (procesul este blocatin prezent in UE, n.n.), rolul Parlamentului European va creste siva functiona ca o noua camera legislativa pentru Romania, aexplicat seful statului. El a venit cu o explicatie dura pentrunecesitatea reducerii numarului de parlamentari de la 471 la 300:ar fi mai putine sanse ca oamenii cu functii inalte sa faca trafic de influenta. "Nu vreau sa acuz penimeni, dar ar fi mai putini politicieni de rang inalt care ar facetrafic de influenta", a spus Basescu.

"Aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam facepentru a ma tine de promisiunea de la inceputul mandatului careviza reforma statului", a declarat presedintele, amintind ca acerut si Aliantei D.A. PNL-PD si noii coalitii PD-L-PSD sa facareforma constitutionala, dar "niciunul dintre partide nu a facutnimic".

Stau insa in picioare aceste argumente? Nici pe departe, spuneprofesorul de stiinte politice Daniel Barbu, care vede in temele dereferendum lansate de Basescu doar o campanie politicianista.

"Aceste subiecte nu intereseaza pe nimeni. Daca voia temeprofunde trebuia sa faca referendum pe reforma educatiei, apensiilor, a sanatatii. Acestea sunt teme care intereseazapoporul", explica Barbu. "Sigur presedintele, care nu are niciunrol in guvernare are nevoie de o punere in scena, pentru a arata caface ceva. Intr-adevar, este nevoie de reducerea numarului deparlamentari, pentru ca potrivit calculelor privind reprezentareanationala ale lui Thomas Jefferson, in Romania ar fi nevoie deaproximativ 280 de parlamentari. Totusi, daca vor parlamentarunicameral, ma intreb de ce au mai desfiintat comunismul, pentru caatunci era Marea Adunare Nationala si nu mai era nevoie de o a douacamera parlamentara", a mai spus profesorul. El considera careferendumul nu va aduce oameni in plus la vot, pentru ca nimeni nue interesat de referendumul lui Basescu si de modificareastructurii Parlamentului.

Antonescu: Basescu vrea o Mare AdunareNationala

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Traian Basescunu are curaj sa se prezinte la alegeri decat ascuns in spatele unuidemers populist, dorindu-si o Mare Adunare Nationala, si amentionat ca orice discutie privind modificarea Constitutiei nupoate fi suprapusa prezidentialelor. "Traian Basescu este disperat,nu mai are curaj sa se prezinte la alegerile prezidentiale decatascuns in spatele unui demers demagogic si populist. Sunt de acordcu reducerea numarului de parlamentari, dar persoanl ramanpartizanulunui Parlament bicameral", a sustinut Crin Antonescu.

Stolojan: Referendumul, un punct esential in schimbareaConstitutiei

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ca dacava fi organizat, referendumul privind Parlamentul unicameral vareprezenta un punct esential in procesul de schimbare aConstitutiei. "Suntem o tara cu prea multi parlamentari, comparativcu alte tari, noi avem cam acelasi numar de parlamentari ca siStatele Unite ale ale Americii, care are 300 de milioane delocuitori, in timp ce noi avem 21,6 milioane de locuitori", a spusStolojan despre propunerea sefului statului de organizare a unuireferendum national.

Ponta: Nu este un subiect de campanie care sa fiediscutat in Cismigiu

Tema lansata de presedintele Traian Basescu privind infiintareaunui Parlament unicameral trebuie analizata in mod serios, nu ca unsubiect de campanie electorala, bun de discutat in Cismigiu, adeclarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta(PSD). Precizand totodata ca se pronunta in calitate de specialistin drept si nu in numele PSD, Ponta a amintit ca infiintarea unuiParlament unicameral presupune modificarea Constitutiei, proceduracare nu poate fi realizata nici prin referendum si nici prin decretprezidential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO