Politică

Reprezentantul PNL ia locul celui al PD la sefia CNSAS

05.04.2006, 00:00 15

Membrii Colegiului CNSAS au convenit ieri in prezenta presedintelui Traian Basescu sa exercite prin rotatie functiile de conducere din cadrul institutiei, pe perioade de sase luni, lucru care a detensionat situatia exploziva dintre PNL si PD, legata de functionarea acestei institutii.

La inceputul sedintei, Corneliu Turianu (propus de PD) care fusese ales in fruntea acestei institutii saptamana trecuta, dupa ce l-a invins la vot pe candidatul Guvernului, Constantin Ticu Dumitrescu, si-a dat demisia din functia de presedinte al Colegiului CNSAS. Drept urmare, membrii Colegiului l-au ales, in prezenta sefului statului, pe Claudiu Secasiu in functia de presedinte al institutiei. Istoric de profesie, Claudiu Secasiu, propus de PNL in Colegiu, a fost ales presedinte cu 8 voturi "pentru" si 2 "impotriva".

In prezenta lui Basescu, membrii Colegiului au convenit ca toate functiile de conducere din Colegiu, respectiv presedinte, vicepresedinte si secretar, sa fie exercitate prin rotatie, pe perioade de sase luni, pe toata perioada mandatului de sase ani.

Noul presedinte al CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat la finalul sedintei ca la CNSAS exista dosare in care apar numele unor politicieni, pentru care sunt initiate deja probatoriile de catre Directia de investigatii a institutiei. Numele din aceste dosare ar putea fi facute publice "cat de curand", a adaugat Claudiu Secasiu. El a precizat, insa, ca aceste dosare "nu au ajuns inca pe masa Colegiului". "Ele sunt pregatite de Directia de investigatii, dar hotararea se ia prin vot in Colegiu", a mai spus Secasiu.

Procedura prin care se ia o decizie referitoare la politia politica incepe cu audierea celor in cauza, apoi se emite o hotarare a Colegiului CNSAS, se asteapta o eventuala contestare in justitie timp de 30 de zile, iar apoi numele celor vizati sunt publicate in Monitorul Oficial.

Pe parcursul celor trei ore, cat a durat sedinta Colegiului, mai multi protestatari, reprezentanti ai Asociatiei Pro-Democratia, Aliantei Civice, Blocului National al Revolutionarilor au scandat lozinci pro Ticu Dumitrescu si impotriva presedintelui Traian Basescu si l-au huiduit pe seful statului, atat in momentul in care a sosit la CNSAS, cat si la plecare.

Noua situatie i-a multumit pe liberali care vreme de o saptamana nu au incetat sa acuze PD ca a incalcat o intelegere care prevedea ca Dumitrescu va fi presedintele instiutiei. Acuzatiile liberalilor s-au indreptat si impotriva lui Basescu, care nu ar fi dorit deconspirarea Securitati si de aceea l-ar fi impus la sefia institutiei pe Turianu.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat, potrivit purtatorului de cuvant Oana Marinescu, schimbarea survenita la conducerea CNSAS.

De asemenea, liberalul Puiu Hasott, a apreciat ca noua situatie va aduce calmul in Alianta. Nu de aceeasi parere este insa liderul UDMR, Marko Bela.

El spune ca solutia numirii unui tanar in fruntea CNSAS este "foarte buna", dar ca aceasta nu va duce la deblocarea crizei dintre partenerii de alianta. Presedintele UDMR a declarat ca, prin decizia luata marti, se reda sansa Colegiului de a-si recastiga credibilitatea in fata opiniei publice.

Totodata, Marko Bela a sustinut ca solutia schimbarii la fiecare sase luni, prin rotatie, a conducerii CNSAS va ajuta la depasirea unor suspiciuni care ar putea plana asupra membrilor Colegiului. In ceea ce priveste prezenta lui Traian Basescu la prima sedinta a CNSAS, liderul Uniunii a aratat ca presedintele, in mod firesc, "a dorit sa contribue la gasirea unei solutii".

"Nu este nimic nefiresc, mai ales ca si el, si partidul care ii este apropiat, PD, au fost acuzati in ceea ce priveste alegerea unei conduceri care nu a fost acceptata nici de societatea civila, nici de majoritatea clasei politice", a spus Marko Bela.

Intrebat daca numirea noii conduceri a CNSAS va duce si la deblocarea crizei dintre partenerii de coalitie situati pe pozitii diferite in legatura cu acest subiect, Marko Bela

s-a aratat destul de sceptic. "As dori ca Alianta sa-si regaseasca armonia de altadata, dar nu cred ca lucrurile stau asa de simplu. Momentul CNSAS este important, dar nu cred ca, in sine, ar putea sa rezolve problemele din Alianta", a spus liderul Uniunii.

In schimb, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca influenta directa pe care Traian Basescu, in calitate de sef al statului, a avut-o in luarea deciziilor de la CNSAS este "complet neconstitutionala", acesta neavand, conform legii, nici o autoritate asupra CNSAS.

"Participarea si influenta directa pe care presedintele Traian Basescu a avut-o asupra acestor decizii este complet neconstitutionala. Presedintele nu are, conform legii si Constitutiei, nici un fel de drept si de autoritate asupra acestui for, care raspunde direct in fata Parlamentului Romaniei", a declarat Geoana.



Turianu insinueaza ca Tariceanu a fost informator al Securitatii

Dupa ce a demisionat din fruntea CNSAS, Corneliu Turianu a declarat la un post tv ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi acuzat de fosti informatori ca a colaborat cu Securitatea. Potrivit unor surse din CNSAS, citate de Mediafax, "prin CNSAS s-a vehiculat o lista cu mai multi parlamentari in care aparea si numele ÇTariceanu CalinÈ". Aceleasi surse au precizat ca numele respectiv ar putea sa nu apartina premierului, al carui nume complet este Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu. Premierul a reactionat imediat, afirmand ca Turianu si-a incheiat intr-un mod cat se poate de dezonorant scurtul mandat la sefia CNSAS. "Nu am fost colaborator al fostei Securitati si nu am avut nici o legatura cu aceasta institutie a fostului regim", a declarat Tariceanu. La randul sau, Traian Basescu a intervenit declarand ca nu are "nimic in comun" cu declaratia lui Turianu, adaugand ca acuzatia trebuie bazata pe documente. "Nu am nimic in comun cu aceasta declaratie. Astazi se arunca vorbe si noroi despre oameni cu o usurinta cu care nici regimul comunist nu o facea. Exista un dispret inimaginabil pentru oameni", a afirmat seful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO