Politică

Romania are un unou raportor la Parlamentul European. Emma Nicholson va fi raportor din umbra

20.09.2004, 00:00 56

Pierre Moscovici va fi noul raportor pentru Romania al Parlamentului European. Pierre Moscovici o inlocuieste in aceasta functie pe baronesa Emma Nicholson, care a indeplinit aceasta functie in cadrul forului legislativ al Uniunii Europene in mandatul precedent.
Moscovici este francez si membru al Partidului Socialist Francez. In guvernul pe care l-a condus Lionel Jospin, Moscovici a fost ministru pentru afaceri europene. Acum, partidul sau fiind in opozitie, Moscovici a candidat la un post de parlamentar european si a devenit membru al Comisiei de politica externa din cadrul Parlamentului European. Ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat, la vestea ca Moscovici va monitoriza situatia din Romania, ca acesta "va fi un raportor obiectiv si extrem de competent, de care Romania are nevoie". Geoana a fost intrebat de ziaristi daca este de parere ca Moscovici va fi un raportor mai obiectiv decat Emma Nicholson, Geoana a spus ca nu a avut niciodata vreo indoiala cu privire la obiectivitatea vreunui inalt oficial european.
Pierre Moscovici este fiul reputatului sociolog Serge Moscovici, originar din Romania. De altfel, de-a lungul timpului, in calitatea sa de membru al guvernului france, a avut contacte directe cu Romania si, cu diferite ocazii, a vorbit despre radacinile sale.
La randul sau, Emma Nicholson ne-a transmis la redactie o declaratie prin care anunta ca atentia sa va fi in continuare indreptata catre Romania, pentru ca a fost numita ca raportor din umbra pentru tara noastra. Baronesa Nicholson s-a referit la intentia sa de a urmari, in aceasta calitate, respectare adrepturilor omului, indeosebi a drepturilor copilului, in Romania. Baronesa Nicholson este, in noul Parlament European, vicepresedinte al Comisiei de politica extterna a Parlamentului European. In acest for, baronesa reprezinta unul dintre cele trei partide parlamentare din Marea Britanie, Liberal-Democrat. In cadrul Parlamentului European, este membra a grupului liberal.
In fosta legislatura, Emma Nicholson a avut puncte de vedere critice la adresa celor doua guvern pe care le-a monitorizat - ultimul al coalitiei CDR-USD-UDMR, precum si pe cel al PSD. In mai multe randuri, politicienii aflati la putere in Romania au avut parte de remarci critice din partea raportorului parlamentului European, fie pentru ca nu au restructurat economia astfel incat sa ajunga la statutul de economie de piata, fie pentru ca au avut devieri in doemniul democratiei. Ultima astfel de problema s-a inregistrat in primavara acestui an, cand baronesa Nicholson a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana daca nu se rezolva ingerintele politice in justitie, daca nu sunt oprite presiunile din partea puterii asupra presei si daca nu sunt oprite adoptiile internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO