Politică

Romania isi exporta problemele parlamentare interne in Europa

21.09.2005, 18:44 10

Conflictul putere-opozitie si blocajul din parlament la dezbaterea regulamentului prin care ar urma sa fie inlocuiti cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor risca sa puna Romania intr-o situatie ridicola in Parlamentul European.

Senatorii si deputatii care au fost desemnati observatori la Parlamentul European sunt pe punctul de a rata primirea festiva in forul legislativ european. Atat puterea, cat si opozitia ezita sa-si trimita parlamentarii la sediul Parlamentului European de la Strasbourg intrucat, cred liderii politici, in cele 35 de voturi ale acestor parlamentari (12 la Senat si 23 la Camera) ar putea sta revocarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Situatia este delicata in Senat, acolo unde puterea are doar doi reprezentanti in plus fata de PSD si PRM si orice vot in minus ar duce la slabirea coalitiei. Refuzul partidelor de a-si trimite observatorii nu ar face decat sa intareasca imaginea negativa pe care tara noastra o are in grupul popularilor europeni, care la inceputul verii au cerut amanarea primirii observatorilor romani si bulgari pe motiv ca cele doua tari nu sunt pregatite sa adere.

Potrivit unor surse liberale, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu le-ar fi spus euro-parlamentarilor partidului ca ii va lasa la sedinta inaugurala din 26 septembrie a Parlamentului European doar daca vor merge si reprezentantii opozitiei. La fel, in grupurile PSD exista intentia interzicerii plecarii euroobservatorilor pentru ca acestia sa poata fi prezenti la vot in Parlament si sa impiedice schimbarea lui Nastase si Vacaroiu.

Ieri, la Senat, cei 12 euroobservatori au cerut conducerii institutiei sa decida ca prezenta parlamentarilor romani la sedinta inaugurala sa fie obligatorie, spun surse parlamentare. In adresa semnata de cei 12 senatori se arata ca in aceasta zi la sediul din Strasbourg a Parlamentului European va avea loc primirea oficiala a observatorilor romani, in prezenta presedintelui PE. Dintre cei 12 senatori euro observatori, patru sunt ai Aliantei, patru de la PSD, doi de la PRM si cate unul de la UDMR si PC. Senatorii euroobservatori motiveaza ca exista informatii ca unele grupuri parlamentare nu vor sa trimita euroobservatorii la Strasbourg, avand in vedere ca in acelasi timp s-ar putea vota modificarile la regulamentele Camerelor, iar in acest fel Romania va fi pusa intr-o situatie delicata fata de Parlamentul European. Senatorii euro-observatori mai cer sa fie anuntati despre datele cand va fi votul final la diferitele proiecte de lege si la regulament astfel incat sa poata fi prezenti la sedinta plenului. Ieri, cei 35 de eurobservatori au avut intalniri de lucru "discrete" cu ministrul integrarii Anca Boagiu si apoi cu presedintele Traian Basescu. Ministrul le-a sugerat senatorilor si deputatilor sa se concentreze pe activitatea in comisiile de buget, aparare, drepturile omului si justitie si afaceri interne, domeniile in care Romania mai are de recuperat pana la indeplinirea conditiilor asumate in negocierile cu UE.



Nastase, trimis de PNL la Parchet

In timp ce agenda europeana era pusa pe "hold" de catre liderii politici, deputatii liberali au depus ieri la Parchet o plangere penala impotriva presedintelui Camerei, Adrian Nastase. El este acuzat de doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, a afirmat deputatul liberal Dragos Ujeniuc, care solicita Parchetului sa-l trimita in judecata pe Nastase.

In plangerea penala se reclama faptul ca presedintele Camerei a refuzat sa convoace sesiunea extraordinara si sa supuna la vot propunerea PNL de a se efectua apel nominal la votul din 15 septembrie privind continuarea dezbaterilor asupra proiectului de modificare a regulamentului.

Totodata, in plangerea penala se face referire si la fapul ca Nastase, a manifestat "un comportament vadit contrar regulamentului" Camerei, nesolicitand si numararea "abtinerilor" la votul privind trimiterea proiectului de regulament catre Comisia juridica. Ujeniuc a precizat ca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata este de la 5 la 15 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. "Penibilul ajunge la cote alarmante in Parlament", a replicat Nastase, care a mai fost acuzat ieri ca a blocat sedinta Biroului Permanent al Camerei refuzand sa supuna la vot orice propunere venita din partea opozitiei.



PD a primit carnetul de partid european

In ajunul primirii observatorilor romani la Strasbourg, grupul popularilor din Parlamentul European a aprobat in unanimitate acordarea statutului de observator pentru Partidul Democrat. In acelasi timp, biroul politic al PPE care reprezinta cea mai mare familie europeana, a decis sa nu accepte candidatura Partidului Conservator. In PPE mai are reprezentanti UDMR si PNTCD, care insa nu este reprezentat in Parlament. PNL a aderat la grupul liberal, iar PSD la grupul socialist. O data cu aderarea la UE, probabil la 1 ianuarie 2007, Romania va avea dreptul sa-si trimita in Legislativul European 35 de europarlamentari. Pretendentii la aceasta calitate vor candida la alegeri nationale, programate inainte de data aderarii. Fiecare europarlamentar provenit din Romania va trebui sa se inscrie intr-o comisie de specialitate si sa adere la un grup politic, apropiat doctrinar de partidul sau. PPE intentioneaza sa-si consolideze cooperarea cu partenerii sai din Romania si a anuntat ca va organizarea un nou birou politic la Bucuresti, in luna noiembrie. Presedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat ca statutul de observator primit de PD va facilita integrarea observatorilor democrati in grupul popularilor europeni. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO