Politică

Romania semneaza primul Tratat european de cand este membru al UE

14.12.2007, 18:01 51

Astazi reprezentantii Romaniei vor participa la summit-ul de iarna al Consiliului European, pentru a doua oara de cand Romania a devenit membru al Uniunii.
Tratatul de reforma al Uniunii a fost semnat din partea Romaniei de presedinte si de ministrul de externe. Documentul este important, pentru ca reglementeaza in anume domenii un transfer de putere dinspre statele nationale inspre institutiile Uniunii, dar in aceeasi masura sporeste prerogativele parlamentelor nationale in privinta deciziilor comunitare.
Tratatul inlocuieste documentul de instituire a Comunitatii Europene aflat in vigoare de 50 de ani si traseaza liniile generale pentru toti cei 27 de membri ai Uniunii. El ar urma sa intre in vigoare in 2009. A fost nevoie de un astfel de document in urma respingerii in Franta si Olanda a proiectului Constitutiei europene, un document mult mai ambitios ale carui principale prevederi, mai ales cele de ordin administrativ, au fost preluate totusi in Tratatul de reforma.
Documentul - care a primit denumirea de Tratatul de la Lisabona - trebuie ratificat de toti Cei 27, iar Romania a anuntat ca va fi una dintre principalele tari care va face acest lucru. De altfel, Bucurestiul nu a avut obiectii fata de forma proiectului inaintat de Germania in vremea in care detinea presedintia UE, fata de alte state (Marea Britanie sau Polonia) care au reusit sa modifice textul in favoarea lor.
Demnitarii romani aflati la Lisabona au calificat ziua de ieri drept una istorica - in masura in care Tratatul este punctul culminant al mai multor ani de eforturi, dublate de renuntari, in scopul reformarii institutiilor dupa aderarea la UE a 12 state noi.
Cei care au sustinut o Europa mai integrata au critica insa documentul si chiar in Romania au inceput sa apara astfel de voci.
Vasile Puscas, fost negociator al Romaniei cu UE, considera ca Tratatul exprima de fapt victoria conceptiei elitist-birocratice de administrare a politicilor europene, precum si lipsa unei viziuni coerente si consistente de evolutie a UE, in conexiune cu procesele globalizarii: "Semnarea Tratatului de reforma a institutiilor Uniunii Europene reprezinta momentul prin care se consfinteste esecul aspiratiei de guvernare constitutionala a UE. Rolul 'istoric' al evenimentului este ca se poate spune: a murit 'Tratatul Constitutional", traiasca 'Tratatul de Reforma'".
Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a spus ca semnatarii din partea Romaniei nu au avut mandat pentru acest lucru pentru ca nu a existat o dezbatere interna pe document.
Documentul aduce cateva schimbari administrative importante. Asadar, din 2009, Consiliul European (sefii de state din UE) va avea un presedinte ales pe doi ani si jumatate si chiar daca functia este aproape simbolica, presedintele va conduce lucrarile consiliilor europene.
Sistemul presedintiei rotative nu dispare cu totul, dar se modifica. Va exista o presedintie compusa din trei state care vor coordona impreuna reuniunile ministrilor din Consiliul Uniunii Europene.
Din 2014 numarul de comisari europeni va fi redus - de la 27 in prezent la 2/3 din numarul statelor membre (18, daca componenta UE nu se schimba).
Votul in consiliile Uniunii Europene (ministrii din fiecare stat reuniti pe domeniile lor) va fi acordat altfel - deciziile care nu necesita unanimitate vor fi luate din 2014 cu acordul a 55% din statele UE care sa reprezinte 65% din populatia Uniunii.
Uniunea va avea un ministru de externe (el nu se va numi totusi asa, ci Inalt Reprezentant), dar el nu se va substitui ministrilor de externe din tarile membre. Uniunea va avea personalitate juridica - la fel ca un stat - si va semna acorduri in numele UE. Acest lucru se intampla si pana acum (de pilda in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului), dar statutul juridic al Uniunii nu era explicitat in vreun text.
Parlamentele nationale vor primi puteri sporite in raport cu Bruxellesul. UE trebuie sa notifice parlamentelor nationale toate proiectele de legi.
De remarcat este ca textul nu face trimitere la simbolurile UE - steag, imn.

Puncte cheie din Tratat
UE (mai precis Consiliul European) va avea un presedinte ales pentru 2,5 ani.
Numarul comisarilor va fi redus de la 27 la 18 (din 2014).
Sistemul presedintiei rotative nu dispare, dar se modifica. Va exista o presedintie a Consiliului UE compusa din trei state (cel care a detinut presedintia semestriala, cel care o detine si cel care o va detine).
Votul in consiliile Uniunii Europene (ministrii din fiecare stat reuniti pe domeniile lor) va fi acordat altfel - deciziile care nu necesita unanimitate vor fi luate din 2014 cu acordul a 55% din statele UE care sa reprezinte 65% din populatia UE.
Uniunea va avea un ministru de externe (se va numi Inalt Reprezentant), dar el nu se va substitui ministrilor de externe din tarile membre.
Uniunea va avea personalitate juridica explicita.
Parlamentele nationale vor primi puteri sporite in raport cu Bruxellesul. Comisia Europeana trebuie sa notifice parlamentelor nationale proiectele de legi.
De remarcat este ca textul nu face trimitere la simbolurile UE - steag, imn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO