Politică

Saguna va fi schimbat de la Curtea de Conturi

08.02.2006, 21:37 45

Conducerea Curtii de Conturi, in frunte cu presedintele acesteia Dan Drosu-Saguna va fi schimbata curand, dupa ce ieri Comisia de buget-finante din Senat a aprobat modificarea legii de functionare a institutiei.

Curtea de Conturi va avea intre atributiile viitoare auditarea fondurilor de preaderare si a fondurilor comunitare dupa aderarea Romaniei la UE. Salariile celor care se vor ocupa de aceste chestiuni vor fi cu 75% mai mari decat cele pe care ei le aveau inainte de a primi noile insarcinari, stabilesc noile norme.

Proiectul noii legi a Curtii de Conturi a fost elaborat de doi deputati liberali, Eugen Nicolaescu si Dan Radu Rusanu.

Mai este nevoie doar de votul plenului Senatului pentru ca legea sa mearga la promulgare, intrucat ea a trecut deja de Camera Deputatilor. In trecut orice discutie legata de componenta Curtii de Conturi era puternic exploatata politic, intrucat se banuia dincolo de orice discutie o incercare de control a institutiei, insa, de aceasta data, potrivit senatorului PSD Ioan Florescu, nu au fost discutii majore in contradictoriu. Potrivit noilor norme, consilierii de la Curtea de conturi va trebui sa aiba obligatoriu studii economice, si nu juridice, intrucat si obiectul de activitate al Curtii a fost modificat, a explicat ieri, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian.

Asadar, actuala conducere a Curtii va fi automat demisa, fiind vorba de o noua lege, pe de o parte, iar pe de alta parte angajatii nu indeplinesc criteriile de eligibilitate, actualul presedinte al Curtii, Dan Drosu Saguna, avand doar pregatire juridica.

Legea, care a trecut de Camera si va intra saptamana viitoare in dezbaterea plenului Senatului, prevede ca institutia va avea ca obiect de activitate doar auditarea si nu va mai avea capacitatea juridica de a solutiona si de a da verdicte.

In atributiile Curtii ramane sesizarea Parchetului atunci cand sunt identificate abateri de natura penala sau impunerea unor sanctiuni pentru abaterile mai putin grave, a mai explicat Vosganian. In plus, Curtea va putea sa-si promoveze prin Parlament bugetul propriu, fara a mai cere avizul Executivului, ceea ce presupune o mai mare independenta, dupa cum crede Vosganian.

Conducerea Curtii va fi asigurata de 18 consilieri, propusi de Parlament, din care va fi ales un presedinte cu un mandat de 6 ani, mai prevede proiectul de lege. Vor fi doi vicepresedinti, fata de numai unul, cat este in actuala lege, iar acestia vor avea un mandat diferentiat de 3 si de 9 ani, a mai spus Vosganian. Salariile conducerii Curtii de Conturi ar putea fi asimilate celor din magistratura, a mai spus senatorul, aceasta fiind una dintre solicitarile reprezentantilor Curtii de Conturi, insa prevederea va fi promovata printr-un proiect de lege separat. Initiativa PNL-PD mai impune restrictii pentru consilierii Curtii care nu vor mai avea voie sa acorde consultanta sau sa exercite alte atributii de natura economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO