Politică

Santer: Integrarea nu este un scop in sine, ci o oportunitate

22.04.2005, 21:29 23

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu trebuie vazuta ca un scop in sine, ci ca o oportunitate, afirma fostul presedinte al Comisiei Europene Jacques Santer.

Fostul sef al Executivului european a afirmat ieri, la Bucuresti, ca data de 25 aprilie va ramane o data istorica pentru Romania, care deschide calea aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Romania va semna, luni, la Luxemburg, Tratatul de aderare. Urmeaza ca documentul sa fie ratificat de parlamentele celor 25 de state membre ale UE. Daca nu se va intampla ceva pe parcurs, care sa justifice activarea clauzei de salvgardare, Romania va adera la Uniune, la 1 ianuarie 2007.

Cu patru zile inainte de semnarea Tratatului de aderare, Jacques Santer, sub mandatul caruia Comisia a inceput negocierile, a participat la Bucuresti la un forum privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Potrivit fostului sef al Comisiei, integrarea Romaniei nu trebuie vazuta ca un capat de drum, ci ca o oportunitate care contribuie la procesul integrarii europene, menita sa promoveze pacea si valorile europene si sa creeze o zona a solidaritatii si prosperitatii, prin extinderea avantajelor sale asupra tuturor statelor membre.

"Observ, cu mare satisfactie, ca procesul initiat in 1997, in timpul mandatului meu de presedinte al Comisiei Europene, se apropie acum de final. Pe parcursul sau, economia romaneasca si structurile sale s-au transformat si am fost martorii unei imbunatatiri substantiale a performantelor economice, precum si ai stabilirii unei economii de piata functionale, datorita unor schimbari structurale importante", a declarat Jacques Santer.

Santer a participat ieri la Europa Forum, eveniment international organizat in acest an la Bucuresti, de catre HVB Bank Romania si Bank Austria Creditanstalt.

Parlamentul European si-a dat avizul conform pentru Tratatul de aderare, la 13 aprilie, nu inainte de a primi, din partea Comisiei Europene si a Consiliului European, asigurari ca va fi implicat in monitorizarea Romaniei. De asemenea, a primit asigurari din partea presedintiei luxemburgheze a UE ca va fi implicat si in discutiile privind fondurile care vor fi acordate Romaniei si Bulgariei. Cele doua tari ar urma sa primeasca din partea UE, - potrivit unui calcul facut de Comisie, dar neagreat de Parlament - peste 44 de miliarde de euro, in perioada 2007-2013.

Aceasta suma a fost considerata foarte mare de Comisia de buget a Parlamentului European. Drept urmare, parlamentarii au cerut sa fie implicati in acordarea acestor bani. Sumele care vor fi acordate in perioada 2007-2009 (11 miliarde de euro Romaniei si 6 miliarde de euro Bulgariei) nu vor fi puse sub semnul intrebarii, intrucat au fost trecute in Tratatul de aderare pentru care Parlamentul si-a dat acordul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO