Politică

SAR: Eximbank a incalcat legea prin cumpararea de stiri editoriale la posturi TV

14.05.2010, 12:34 49

Societatea Academica din Romania (SAR) sustine ca Eximbank aincalcat legea cumparand "stiri editoriale" de la sapte posturi deteleviziune, dovada in acest sens fiind un contract cu o agentie depublicitate furnizat ONG-ului chiar de banca, in urma unui procespierdut de aceasta, informeaza Mediafax Business.

"Problema importanta si de fond este ca acest contract incalcalegea prin cumpararea «stiri editoriale» la sapte televiziuni.Aceasta in conditiile in care Legea 504/2002 (Legeaaudiovizualului) prevede ca toate «Comunicarile comercialeaudiovizuale cu continut comercial mascat sunt interzise» si ca «seinterzice sponsorizarea unui serviciu de programe in integralitateasa, precum si a programelor de stiri, de analize si dezbatere peteme politice si/sau economice de actualitate»", sustinreprezentantii SAR intr-un comunicat de presa de joi.

Organizatia a dat publicitatii, cu aceasta ocazie, un contractincheiat intre Eximbank si o agentie de publicitate care, pentrusuma de 289.030 de euro plus TVA, respectiv 343.945,7 euro, seobliga sa asigure transmiterea de "stiri editoriale" pe sapteposturi de televiziune - Antena 1, Antena 3, Money Channel,Realitatea TV, OTV, TVR si B1TV - si publicarea de stiri in"primele zece site-uri financiar bancare". Prin acelasi contract,banca urma sa primeasca expunere si pe crawl-urile unora dintreposturile de televiziune care difuzau si stirile.

Contractul a fost, initial, secretizat de reprezentantiiEximbank, insa, dupa ce SAR a castigat un proces deschis chiar peaceasta tema, oficialii bancii s-au vazut nevoiti sa-l deapublicitatii.

Trei dintre posturile de televiziune carora Eximbank le-aplatit, prin agentia de publicitate Real Prompt Solutions, aparitiieditoriale si difuzari pe crawl au fost chiar amendate anul trecutde Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru "publicitatemascata". Astfel, in 23 iulie, CNA a decis sa amendeze cu cate5.000 de lei posturile Antena 3, Realitatea TV si OTV, dupa ceacestea au difuzat pe crawl-urile proprii publicitate nemarcata laproduse ale bancii Eximbank. Cititi mai multe despre achizitiileEximbank pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO