Politică

Schelle: Cei neinformati despre UE isi construiesc viitorul pe nisip

02.02.2006, 21:05 14

Uniunea Europeana nu-i poate ajuta decat pe cei care se ajuta singuri, afirma ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, care transmite si un avertisment oamenilor de afaceri romani.

Avertismentul este urmatorul: Construiti afaceri pe baze solide si nu "afaceri pe nisip", pentru ca, dupa integrare, acestea din urma s-ar putea prabusi.

Ambasadorul UE face o distinctie intre data aderarii, "un moment formal" si integrarea, ca proces inceput in 1993, la semnarea acordului de asociere Romania-UE, si care va continua mult (acest lucru este valabil pentru toate statele membre) dupa 1 ianuarie 2007 - presupunand ca aceasta este data de aderare.

"Problema nu este daca Romania se va integra in 2007, ci mai degraba in ce masura va fi ea in situatia de a beneficia, cu adevarat, de oportunitatile aderarii sau va face fata provocarilor care rezulta din statutul de membru al UE", spune Scheele, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar. Si explica: "Reusita economiei romanesti, dupa aderare, va depinde de gradul de pregatire a actorilor economici. In masura in care o firma este bine pregatita, ea are toate sansele sa profite de pe urma aderarii. Aderarea va duce schimbari care ii va pune in mare dificultate pe cei nepregatiti". Ambasadorul ofera si o solutie. O buna pregatire inseamna, in opinia sa, o buna informare despre ceea ce presupune aderarea - respectarea stricta a regulilor jocului sau o concurenta deschisa.

"Intr-un anume fel - ca in parabola biblica cu omul care si-a construit casa pe nisip - intreprinderile care nu s-au informat isi construiesc viitorul pe nisip. Cele care se informeaza bine construiesc pe un pamant bun ca, mai apoi, pe acea fundatie sa poata construi mai mult si mai bine."

Scheele spune ca, pe langa a cunoaste regulile jocului, trebuie sa cunosti si posibilitatile care ti se ofera pentru a te dezvolta - finantare pentru proiecte sau posibilitati de a exploata nise de piata.

O buna pregatire pentru aderare presupune - spune ambasadorul - in unele cazuri, si bani multi, dar acestia exista (fonduri guvernamentale sau de la UE): "Cine vrea sa faca investitii are sanse sa le faca. Dificultatea, in fond, este aceea ca trebuie sa gasesti finantarea. Mass-media si multiplicatorii de informatie incearca sa disemineze informatia. Dar nu este suficient sa stai in biroul tau si sa astepti informatiile, trebuie ca actorii economici sa faca putina ancheta. Sa faca un fel de audit: care sunt aplicatiile prin care pot primi bani, care vor fi schimbarile care le va afecta munca, dupa aderare. Exista un proverb: Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri. Intr-un fel, asa se intampla si cu Uniunea. Nu putem forta pe nimeni sa se schimbe". Poate Romania sa reprezinte o poveste de succes in interiorul UE, mai aproape de modelul irlandez decat de cel grecesc? Scheele crede ca da: "Fara a face comparatie intre tari, Romania poate sa reprezinte un model de succes". Cu cateva conditii. O reforma profunda a administratiei locale ("este un lucru capital"), pe diferitele ei componente: reforma functiei publice, descentralizarea, o practica eficienta a delegarii responsabilitatilor si a luarii deciziilor intre administratia centrala si cea locala. Nu va fi usor, dar sunt lucruri "indispensabile pentru o reusita a Romaniei ca stat membru al UE".

Ambasadorul afirma ca este prea devreme sa spuna daca Romania se va integra la 1 ianuarie 2007 sau daca raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care va aparea la mijlocul lui mai, va fi unul pozitiv. Insa afirma ca se fac pasi in directia buna. Scheele reitereaza ca, in domeniul justitiei, independenta acesteia trebuie demonstrata, dupa ce anul trecut atentia s-a concentrat pe cadrul legislativ si cel financiar. Cercetarile incepute in ultima vreme de parchete - adauga Scheele - trebuie sa ajunga in justitie si sa se finalizeze intr-un fel s-au altul, pentru ca au existat prea multe acuzatii de coruptie si prea putine raspunsuri din partea justitiei: "Acest lucru este, in primul rand, rau pentru justitie si foarte rau pentru imaginea Romaniei, perceputa ca o tara corupta", afirma ambasadorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO