Politică

Socialistii europeni contesta candidatura lui Vosganian

27.10.2006, 19:19 15

Candidatul pentru fotoliul de comisar din partea Romaniei, Varujan Vosganian, va avea zile grele la audierile din Parlamentul European (PE), lasa sa se inteleaga vicepresedintii Grupului Socialist din PE (al doilea ca pondere in legislativul de la Strasbourg), Jan Marius Wiersma si Hannes Swoboda.
Wiersma si Swoboda au dat ieri publicitatii o declaratie comuna prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la candidatii pentru functia de comisar european, Varujan Vosganian din partea Romanei si Meglena Kuneva din partea Bulgariei, precizand totodata ca despre Vosganian se stie ca a fost "pe nota de plata a unor magnati".
"Magnatul" la care fac referire socialistii ar putea fi controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, actualmente patronul grupului de media Realitatea, in conditiile in care Uniunea Fortelor de Dreapta, partid pe care Vosganian l-a condus intre 1996-2003 inainte de fuziunea cu PNL, a fost sponsorizat de acesta. Aceasta relatie a fost facuta publica chiar de Vosganian. Wiersma si Swoboda sustin ca ambii candidati vor fi supusi unei proceduri detaliate de audiere la Parlamentul European. "Candidatul Bulgariei este cunoscut pentru atitudinea si implicarea politica pro-europeana, in timp ce candidatul roman nu este. Ce se stie este ca a fost foarte mult timp la dreapta esichierului politic si pe nota de plata a unor magnati", precizeaza cei doi.Wiersma si Swoboda sustin ca vor fi corecti, dar duri in audierea celor doi, care, daca vor fi acceptati, vor inclina balanta politica a Comisiei Europene spre dreapta.
"Noi vom solicita presedintelui CE, Jose Barosso, mentinerea spectrului politic al Comisiei pe centru'', se arata in declaratie.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, cel care a decis nominalizarea din partea Romaniei, a afirmat ieri, cu privire la reactia socialistilor, ca declaratiile celor doi vicepresedinti nu releva ca ar exista suspiciuni la adresa lui Varujan Vosganian si ca speculatiile trebuie bazate pe realitate. "Ei au spus ca vor avea o atitudine corecta si impartiala fata de toti candidatii la postul de comisar si cred ca nu este nevoie sa politizam aceasta chestiune din perspectiva grupurilor politice care sunt in Parlamentul European", a spus presedintele PNL. Totodata, Tariceanu considera ca este in interesul PE de a avea un comisar "cu un profil politic si moral care sa corespunda criteriilor de selectie si cu un profil profesional care sa-l poata face in masura sa isi asume responsabilitatile de comisar".
Pe de alta parte, reactia socialistilor este explicabila pentru presedintele PSD Mircea Geoana. Acesta considera ca "nervozitatile" din cadrul grupului socialist au fost determinate de faptul ca ambii comisari reprezinta familia liberala, creandu-se "un dezechilibru politic la nivelul Comisei Europene. Totusi, Geoana nu va face lobby impotriva lui Vosganian, sustinand ca un astfel de demers ar fi "inutil", insa, a adaugat acesta, o dezbatere extrem de serioasa in Parlament cu privire la postul de comisar nu va putea fi oprita."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO