Politică

Stolojan si Stoica lanseaza "platforma antipremier" in fieful Bratienilor

Stolojan si Stoica lanseaza "platforma antipremier" in fieful Bratienilor

Stoica si Stolojan sunt pe lista de excluderi din PNL

10.10.2006, 19:47 14

Fostii presedinti liberali Valeriu Stoica si Theodor Stolojan isi vor lansa, la finele saptamanii, in "fieful" Bratienilor o noua platforma in PNL, in jurul careia spera sa coalguleze o miscare care sa contrabalanseze forta si ideile actualei echipe conduse de Calin Popescu-Tariceanu.
Conducerea PNL a evitat ieri sa comenteze intentia celor doi, pe care au amendat-o anterior in repetate randuri. De altfel, Stolojan si Stoica sunt pe "lista de excluderi" din partid, motivul fiind tocmai critica pe care o fac politicii actualei conduceri.
Platforma se va axa pe trei elemente: un element de strategie, unul de factura istorica si unul care va analiza performantele economice ale actualului guvern, condus de liberalul Tariceanu. Autorii programului au fost ieri discreti cu detaliile, dar, din lucrurile pe care le-au spus, se poate afirma ca documentul se va constitui intr-o critica dura la adresa actualei conduceri liberale. Ca element de strategie, va fi amendat refuzul negocirilor de fuziune cu PD (va fi mentionata "lipsa de pragmatism") si o pendulare intre dreapta si stanga (apropierea de PSD); la nivel istoric va exista o comparatie intre viziunea fondatorilor Partidului Liberal (Bratienii) si viziunea "ingusta" a actualilor lideri; la nivelul analizei economice, va fi amendat faptul ca o serie de promisiuni facute in campania electrala - de pilda fonduri mai mari pentru invatamant - nu au fost respectate.
Documentul va fi lansat in Arges, la Pitesti, locul de bastina al clanului Bratienilor, fondatorii PNL. Valeriu Stoica justifica aceasta decizie: "Locul ales are o semnificatie. Am spus tot timpul ca actuala conducere s-a indepartat de spiritul liberal si de traditia Bratienilor. PNL are menirea unui partid de dreapta. Daca oscileaza intre stanga si dreapta, nu vom mai avea adepti. Vom face recurs apoi la pragmatismul Bratienilor, care nu au avut o viziune mica asupra partidului, ci una de anvergura - au imaginat PNL ca un partid puternic, capabil sa guverneze foarte bine".
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a afirmat ca ideea nu este desprinderea unei aripi din PNL si formarea unui "megapartid" prezidential, ipoteza larg dezbatura in ultima vreme: "Este o propunere de platforma politica, noi am anuntat de luni bune ca vom lansa aceasta platforma in luna octombrie, catre toate organizatiile PNL. In octombrie a aparut problema doamnei Musca, dar ea a depus contestatie la CNSAS si credeam ca va primi un raspuns pozitiv, pentru ca ea nu a colaborat cu Securitatea, in sensul verdictului. Dupa ce se va rezolva problema, Mona Musca ni se va alatura".
Intentia lui Stoica si Stolojan de creare a unei platforme alternative este privita cu o oarecare ingrijorare de actuala conducere a PNL. In repetate randuri, sprijinitorii anuntatei platforme au fost criticati, iar cei fara pozitii puternice au fost eliminati din partid - Mona Musca (pe fondul colaborarii cu Securitatea, dar dupa ce s-a indepartat de linia Tariceanu), Cristian Boureanu si Raluca Turcan. Chiar si pozitia celor doi fosti presedinti a fost pusa in discutia partidului, filialele bucurestene (doi si cinci) din care fac parte Stolojan si Stoica primind mandat de la centru sa-i excluda pe cei doi. Insa o decizie a fost amanata de mai multe ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO