Politică

Suspendarea presedintelui intra in linie dreapta

05.04.2007, 19:24 13

Curtea Constitutionala reia astazi dezbaterile incepute ieri asupra cererii Parlamentului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Odata cu verdictul Curtii, indiferent daca el este favorabil sau nu solicitarii parlamentului, suspendarea sefului statului intra in linie dreapta. Judecatorii dau doar un aviz consultativ, asadar, deputatii si senatorii nu sunt obligati sa tina cont de el.
Sedinta intervine in contextul in care doi judecatori din cei noua ai Curtii au fost dovediti ca au colaborat cu Securitatea, ceea ce a ridicat suspiciuni din partea politicienilor privind presiuni pentru influentarea verdictului din partea presedintelui Traian Basescu sau a premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Liderul PSD Mircea Geoana a afirmat ca in actualul context, in care Curtea Constitutionala are de judecat trei spete "vitale pentru sanatatea democratiei romanesti" (suspendarea presedintelui, conditiile in care presedintele poate declansa referendumul si dreptul de veto al sefului statului la numirea ministrilor - n.n.), tentatiile de a exercita presiuni asupra Curtii sunt mari.
Sapte din cei noua judecatori ai Curtii au fost numiti in guvernarea PSD 2000-2004, unii dintre ei fiind inaintea mandatului la Curte demnitari PSD.
Sedinta comuna in care se dezbate suspendarea presedintelui are loc la 24 de ore dupa ce Curtea Constitutionala isi anunta solutia in acest caz (anuntul poate avea loc la 4-5 zile dupa dezbaterea judecatorilor). Comisia parlamentara privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a identificat, in raportul final, 19 fapte grave prin care seful statului ar fi incalcat Constitutia, concluzia raportului fiind ca se justifica solicitarea suspendarii din functie a presedintelui, in vederea demiterii acestuia.
In Parlament, majoritatea pentru suspendarea lui Traian Basescu este deja formata, dupa ce PSD, PRM si PC au anuntat ca vor sa-l demita din functia de sef al statului, iar multi dintre liberali sunt favorabili acestui demers. Multe din gesturile opozitiei din aceasta perioada au demonstrat limpede ca suspendarea presedintelui va avea loc. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu sustine ca decizia Curtii Constitutionale va fi comunicata in jurul datei de 15-16 aprilie. Liderul PSD Mircea Geoana a spus la sedinta comuna privind restructurarea guvernului ca actuala criza politica se va incheia nu odata cu validarea noului guvern si excluderea PD de la guvernare, ci cu suspendarea presedintelui Traian Basescu.
In media au circulat mai multe informatii privind o intelegere intre PSD si PNL privind votul pe care social-democratii l-au dat la investirea guvernului, in schimbul votului liberalilor la suspendarea presedintelui Traian Basescu. De altfel, sprijinul liberalilor pentru demersul PSD a constituit una din cele mai acute teme de conflict cu democratii, inainte de ruperea Aliantei. PD a reprosat PNL participarea in comisia parlamentara pentru suspendarea presedintelui, pe care o considerau neconstitutionala. Pentru suspendarea presedintelui in Parlament este nevoie de votul a 50% +1 dintre senatori si deputati.
Odata aceasta majoritate intrunita prin vot, presedintele Traian Basescu va fi suspendat pentru 30 de zile, termen pana la care va trebui organizat un referendum in care populatia sa se pronunte daca mai vrea sau nu sa il aiba pe acesta in fruntea statului.
In aceste 30 de zile, functia de sef al statului va fi preluata, potrivit Constitutiei, de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, al doilea om in stat, cel care nu va avea aceleasi atributii cu ale presedintelui, dar va putea schimba cursul impus de Basescu in cei doi ani de mandat. Constitutia spune ca sunt trei lucruri pe care un presedinte interimar nu le poate face: sa dizolve Parlamentul, sa organizeze referendum sau sa se adreseze Parlamentului.
Asadar, un presedinte interimar poate prezida sedintele CSAT, poate intoarce de la promulgare legi, poate propune sefi ai serviciilor secrete (postul de la Serviciul de Informatii Externe este vacant), poate numi in functie magistrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO