Politică

Tensiunile in filiale si migratia, ingredientele obligatorii ale anului electoral

02.02.2004, 00:00 16



Tensiunile din filiale provocate de listele electorale, migratia parlamentarilor catre partidele care le promit locuri eligibile la alegerile parlamentare sunt miscari politice uzuale in an electoral. Neobisnuit este ca inclusiv PSD, aflat pe val dupa cum arata toate sondajele de opinie, se confrunta cu aceste framantari specifice partidelor in declin. (Sa ne amintim valul de demisii si conflictele locale fara sfarsit din PNTCD in urma cu patru ani).



In plan local, cel mai mare scandal este la filiala PSD din Constanta, unde, in ultimele zile au demisionat 500 de membri din aceasta organizatie. Intreaga grupare disidenta, reprezentand un sfert din toti membrii filialei judetene, a demisionat in semn de protest fata de numirea "pe deasupra" a primarului de Constanta Radu Mazare, presedinte al filialei. Fara vechime in partid, controversat din cauza afacerilor sale, dar foarte popular, fostul lider al Partidului Democrat a fost sustinut puternic de stafful PSD pentru a urca ierarhia functiilor in partid. Interesul PSD este de a castiga Primaria Constanta prin candidatura lui Radu Mazare, inaccesibila altfel. Radu Mazare nu are pana acum un contracandidat pe masura, liberalii desemnandu-l pentru acesta functie de deputatul Puiu Hasotti, care nu are o mare popularitate locala.



Membrii PSD cu vechime din filiala Constanta nu au acceptat ca Mazare sa preia presedintia filialei, functie pentru care inclusiv statutul partidului cere vechime in partid. Conflictul a capatat amploare. In aceste conditii, o comisie de la Bucuresti, coordonata de presedintele executiv Octav Cozmanca, a fost desemnata sa impace cele doua tabere adverse. Fara succes, pana acum.



Unul dintre liderii organizatiei, vicepresedintele Nicusor Constantinescu a afirmat insa ca cei care au demisionat au recurs la acest gest pentru ca isi simt amenintate pozitiile pe listele electorale. Scandalul de la Constanta nu este singurul. In filiala Bistrita-Nasaud, partidul de guvernamant se confrunta cu alte framantari. Vicepresedintele organizatiei Gheorghe Pop a demisionat din partid pentru a candida la Primaria Bistrita, functie pentru care partidul desemnase pe altcineva.



Acelasi scenariu, alte personaje la filiala PSD Mures, unde in urma cu cateva zile ieseau la iveala tensiuni, provocate de ambitiile unor membrii ai acestui partid de a fi plasati pe locuri eligibile pe listele electorale. Conflictul s-a transat cu demisiile din partid ale vicepresedintelui si secretarului filialei. Tot in ultimele zile, din acelasi motiv doi parlamentari ai PSD - senatorul Liviu Bindea si deputatul Vlad Nadejde - au plecat din partid pentru a se inscrie in PRM. Nici unul dintre cei doi parlamentari nu se bucura de notorietate, nu a avut initiative legislative si nici interventii politice. Altfel spus, nici unul dintre criteriile PSD pentru a fi plasati pe locuri eligibile pe listele electorale. Iar, seria demisiilor parlamentarilor PSD ar putea continua in conditiile in care presedintele partidului Adrian Nastase a anuntat la Sinaia, la sfarsitul saptamanii, ca pe listele electorale pentru viitorul Parlament nu se vor mai regasi 30% dintre actualii senatori si deputati. Surse din partid spun ca Adrian Nastase a cerut liderilor grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor, Ion Solcanu, respectiv Viorel Hrebenciuc, sa discute cu fiecare parlamentar in parte sa vada cine se retrage din politica, din partid, sau pur si simplu nu mai vrea sa candideze pentru un alt mandat. Aceasta ar fi a doua "triere". Prima, a fost facuta la Sinaia, unde fiecare parlamentar a fost evaluat in functie de numarul de initiative parlamentare, interventii politice, declaratii in presa, dupa o atenta monitorizare.



Chiar daca la intalnirea de la Sinaia Adrian Nastase nu a vorbit explicit despre tensiunile din filiale, el a lasat sa se inteleaga ca in parlamentarilor care nu se vor mai regasi pe listele PSD, partidul le va gasi un loc in "sistem", unora chiar la nivel local. Sursele citate au mai spus ca Nastase a facut apel la unitatea partidului iar parlamentarilor le-a cerut sa actioneze in doua directii: in Parlament, sa finalizeze pachetul legislativ necesar incheierii negocierilor de integrare, iar in teritoriu sa intre mai mult in contact cu oamenii.



Si in randul opozitiei, candidaturile pentru functii publice produc framantari. De pilda, in ultima saptamana PD - care recunoaste dificultatile de finantare ale campaniei electorale - a pierdut doi parlamentari: deputatul Mihai Baciu, inscris in PSD, si senatorul Aurel Pana, la PRM. Nu acestea sunt insa cele mai semnificative. De remarcat este ca Alianta PNL-PD si-a desemnat pentru alegerile locale candidati separati, inclusiv in orasele in care sunt lideri ai unui partid sau altul capabili sa castige alegerile. Un motiv ar fi orgoliile locale foarte puternice, manifestate din plin si in fosta guvernare.



De pilda, la Brasov unde cele mai mari sanse sa castige un nou mandat le are actualul primar liberal Ioan Ghise, PD ii va aduce un contracandidat: viceprimarul Geoarge Scripcaru, anuntat sambata de democrati. Acesta ii va diminua sansele lui Ghise, aflat in conflict inclusiv cu propriul partid. Situatia de la Constanta este asemanatoare. Fief electoral al PD, liberalii l-au desemnat la Constanta, pentru Primarie, pe Puiu Hasotti. Strategia nu va fi diferita nici in celelalte orase importante unde PNL si PD au sanse, iar PSD este in defensiva, asa cum a aratat si ultimul sondaj IMAS (PSD are dificultati in orasele mici si mijlocii). Desi o astfel de strategie este in detrimentul Aliantei. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO