Politică

Trei motive să investeşti în Republica Moldova: Ce argumente aduce un ambasador român la Chişinău

Trei motive să investeşti în Republica Moldova: Ce argumente aduce un ambasador român la Chişinău

Autor: Iulian Anghel

01.09.2011, 17:18 536

Cu ce argumente ar convinge un ambasador român la Chişinău pe un antreprenor român să se extinda în Republica Moldova, în condiţiile în care lupta pentru noi pieţe este în aceşti ani de criză la apogeul ei?

Pentru ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, lucrurile sunt relativ simple: "Piaţa din Republica Moldova este o extensie naturală a pieţei româneşti, fapt probat de companiile - naţionale sau internaţionale - care includ şi Chişinăul în planurile lor de creştere regională."

Republica Moldova este pe locul 19 între partenerii comerciali ai României, dar schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins un nivel de sus anul trecut când au însemnat aproape 700 mil. euro - 462 mil. euro exporturi româneşti (plus 23% faţă de 2009) şi 234 mil. euro importuri (plus 43% comparativ cu 2009).

Un al doilea motiv pentru a investi în Republica Moldova evidenţiat de ambasador într-un interviu pentru ZF este că, prin apartenenţa la Comunitatea Statelor Independente (CSI), Republica Moldova poate fi un punct interesant de acces la imensa piaţă răsăriteană.

"În al treilea rând - mai arată Lazurcă - există desigur şi avantajele cunoscute ale unui cost moderat al forţei de muncă şi ale unui regim fiscal încurajator. În fine, guvernul actual de la Chişinău multiplică zonele economice libere sau cu statut special, tocmai din dorinţa de a stimula suplimentar interesul eventualilor investitori."

Şi perspectivele europene ale Chişinăului sunt bune, chiar dacă par îndepărtate, acum arată ambasadorul. Potrivit acestuia, Republica Moldova - care săptămâna trecută a sărbătorit 20 de ani de la proclamarea independenţei - după ani de ezitări, este astăzi un stat care caută să-şi actualizeze vocaţia europeană, "o vocaţie, de altfel, înscrisă limpede în actul său fondator, Declaraţia de independenţă."

Şi, adaugă ambasadorul: "O vocaţie, în al doilea rând, care s-a manifestat şi în procesul de renaştere naţională, precedent declarării suveranităţii şi independenţei, al românilor din stînga Prutului."

"Republica Moldova este, prin urmare, un stat angajat într-un efort meritoriu de reformă şi modernizare şi a cărui populaţie şi-a manifestat preferinţa pentru opţiunea occidentală de dezvoltare. Realist vorbind, drumul până la atingerea acestor obiective e lung, proporţional cu anii de ezitări evocaţi mai sus, dar Republica Moldova poate conta pe sprijinul nostru loial, ca şi pe susţinerea altor parteneri dedicaţi din Uniunea Europeană.", într-un interviu care va fi publicat în ediţia print de mâine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO