Politică

Ucrainei i se cere sa stopeze construirea canalului Bistroe

14.07.2004, 00:00 18

Fondul Mondial pentru Natura (WWF) cere ministrilor de Externe din tarile dunarene sa "forteze" guvernul ucrainean sa renunte la ideea construirii canalului Bistroe, intrucat proiectul ar distruge cea mai importanta parte a Deltei Dunarii.
Proiectul - sustin oficialii WWF - va duce la distrugerea celei mai importante parti a Deltei Dunarii din punct de vedere ecologic, zona figurand pe lista ariilor protejate de UNESCO.
"In ciuda existentei unor rute alternative si mult mai putin nocive de navigare intre Dunare si Marea Neagra, aceasta zona protejata este in prezent distrusa, in ciuda a cel putin 11 conventii internationale la care Ucraina este semnatara. Proiectul de construire a canalului, valorand mai multe milioane de dolari, pune in pericol existenta si habitatul natural a peste 280 de specii de pasari, incluzand aici 70 la suta din intreaga populatie de pelican alb a planetei si jumatate din numarul mondial de cormorani pigmei", se precizeaza WWF.
Autoritatile ucrainene au decis construirea unui canal de navigatie, pe estuarul Bistroe, in Rezervatia Delta Dunarii, scopul fiind acela ca navele din Ucraina sa nu mai utilizeze canalul romanesc Sulina, pentru accesul la Marea Neagra. Ceremonia de inaugurare a construrii canalului a avut loc in 11 mai, lucrarile incepand deja, linga localitatea ucraineana Vikove.
Reprezentantii WWF solicita ministrilor de Externe sa "forteze" guvernul ucrainean sa renunte la ideea construirii acestui canal.
WWF aminteste ca, in timpul intilnirii la nivel inalt dintre oficiali ai Uniunii Europene si reprezentanti ai statului ucrainean, care a avut loc la Haga, presedintia olandeza a UE si Comisia Europeana au cerut Ucrainei sa respecte conditiile de mediu, referindu-se in special la construirea canalului Bistroe.
In concluzie, WWF someaza toti participantii la Procesul de Cooperare al Dunarii sa ceara Guvernului Ucrainei sa opreasca deindata activitatea de constructie a canalului. Lucrarile ar trebui oprite pana cand va fi realizat un studiu corect si responsabil al impactului pe care investitia l-ar putea avea asupra mediului, "respectandu-se totodata intelegerile internationale si dreptul altor tari de a avea o Dunare sanatoasa", sustine organizatia mondiala.



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO