Politică

UDMR cauta sprijin electoral la PSD, dar nu refuza nici opozitia

07.05.2004, 00:00 16



UDMR incearca sa contracareze pierderile electorale determinate de prezenta la alegerile locale a Uniunii Civice Maghiare prin incheierea unor intelegeri locale cu PSD. Parteneriatul cu partidul de guvernamant determina Uniunea condusa de Marko Bela sa-si retraga candidatul la Primaria Cluj-Napoca, in favoarea candidatului PSD, ministrul Ioan Rus.



Liderul Uniunii, Marko Bela, a spus ieri ca sunt mai multe argumente care sustin retragerea din cursa electorala a candidatului UDMR pentru Primaria Cluj-Napoca, Mate Andras. Intre acestea, spune Marko Bela, faptul ca ministrul Ioan Rus este capabil sa-l invinga pe actualul primar Gheorghe Funar si, ulterior, sa impuna "o buna administratie" in municipiu "pentru romni si maghiari".



Colaborarea electorala de la Cluj-Napoca nu este singulara. Presedintele Uniunii a spus ieri ca desi protocolul cu PSD nu stabileste nici o alianta electorala, UDMR va cauta, ca regula generala, o colaborare electorala cu PSD. Este vorba de orase importante precum Oradea si Arad, unde Uniunea se bucura de sustinerea PSD. Insa colaborarea cu partidul de guvernamant nu este exclusiva. Marko Bela nu exclude negocieri de colaborare nici cu PNL si PD desi, spune liderul Uniunii, acestea sunt din start ingreunate de faptul ca cele doua formatiuni de opozitie au sustinut o motiune simpla initiata de PRM, indreptata impotriva reamplasarii Statuii Libertatii de la Arad. Un alt impediment, afirma Marko Bela, este atitudinea "inacceptabila" a candidatului Aliantei PNL-PD la Cluj-Napoca, deputatul Emil Boc. Intr-o emisiune televizata Emil Boc a jurat cu mana pe Biblie ca nu va colabora cu UDMR, atitudine care, potrivit lui Marko Bela, "a dezamagit".



La alegerile din acest an UDMR si-a schimbat strategia electorala, dovedindu-si fidelitatea fata de PSD desi din protocolul de colaborare nu deriva nici o obligatie de asemenea factura. Nu este vorba numai de intelegerile legate de alegerile locale ci si de cele prezidentiale. Daca la scrutinele din 1996 si 2000, cand UDMR era parte a CDR, respectiv facea parte din coalitia de guvernamant, Uniunea a sustinut propriul candidat la Presedintie, pentru alegerile din toamna formatiunea maghiara a renuntat sa sustina propriul candidat pentru Cotroceni. Calculele electorale pot avea in vedere si noua situatie a Uniunii, concurata "din interior" de Uniunea Civica Maghiara (UCM). Chiar daca Biroul Electoral Central a respins recent inscrierea in alegeri a UCM - intrucat nu este recunoscuta ca minoritate nationala - iar justitia nu le-a dat o solutie favorabila, aceasta formatiune maghiara nu renunta sa participe la alegeri. Formula gasita este de a sustine, in localitatile preponderent locuite de maghiari, candidati independenti. Sunt avute in vedere primariile si consiliile locale din Gheorghieni, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc.



In paralel, UCM a reclamat Parlamentului European interdictia participarii la alegeri, determinata de noua lege a alegerilor locale. Ieri, Partidul Popular European (PPE), majoritar in Parlamentul Europen, a dat publicitatii un comunicat in care acuza Guvernul de la Bucuresti ca nu respecta criteriile politice europene intrucat, prin legea alegerilor locale a impus reguli ce restrang accesul la alegeri al formatiunilor mici si a introdus "fara motiv" prag electoral pentru consiliile judetene. In plus, PPE precizeaza ca motivele invocate pentru a scoate din cursa electorala Uniunea Civica Maghiara sunt pur formale si intra in conflict cu principiile pluralismului politic. Curtea Constitutionala de la Bucuresti nu s-a pronuntat inca asupra contestatiei UCM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO