Politică

UDMR isi vinde scump parteneriatul pentru guvernarea viitoare

28.07.2004, 00:00 17

Temperatura negocierilor in vederea colaborarii postelectorale pentru formarea viitorului guvern creste de la o zi la alta. UDMR - indicatorul acestor negocieri, anunta ca este disponibila, in egala masura, sa colaborez cu oricare dintre formatiunile creditate sa castige alegerile din toamna. Cu alte cuvinte, UDMR, printr-o declaratie data ieri publicitatii de liderul sau, Marko Bela, anunta ca ar colbora la guvern si in cazul in care va castiga Alianta PNL-PD, si in cazul in care PSD ar iesi invingator.
Cu o zi inaintea acestei declaratii, avusese loc o intalnire intre liderul PSD, Adrian Nastase, si cel al UDMR, Marko Bela. Presa a aflat de acasta intalnire dintr-un comunicat al Guvernului, in care se spune ca ambii presedinti de formatiuni au vorbit despre o colaborare pre si postelectorala.
Ieri, Marko Bela a anuntat ca a discutat cu Adrian Nastase punctele din protocolul de colaborare (stabilit de patru ani incoace, de cand Uniunea sprijina  in Parlamen Guvernul PSD) ce mai trebuie realizate. Formatiunea maghiarilor va decide, a spus Marko Bela, dupa alegeri daca va mai colbora cu PSD. "Putem continua colaborarea cu PSD, care a fost buna, dar se va decide dupa alegeri", a declarat pentru Mediafax, liderul UDMR.
Dar tot in acel moment Uniunea va lua in discutie si un posibil protocol de colborare cu Alianta PNL-PD, in cazul in care aceasta va iesi invingatoare la scrutinul de la 28 noiembrie. Marko Bela a declarat: "Putem colabora si cu Alianta PNL-PD, dar mai raman lucruri de clarificat.
Singura colaborare pe care Uniunea o exclude este cea cu PRM.
Pana la congresul PSD, care va avea loc la 27 august, PSD doreste sa mai aiba o intalnire cu liderii Uniunii pentru a evalua sansele continuarii, dupa alegeri, a parteneriatului dintre cele doua formatiuni.
Si pentru PSD, si pentru Alianta este important ca pana la scrutinul din noiembrie sa fie anuntat intentia Uniunii de a colabora la formarea unui guvern. Este important, mai ales in conditiile in care scorul alegerilor locale, dar si sondajele de opinie arata ca nici una dintre formatiunile cu sanse de a castiga alegerile (Alianta sau PSD) nu va intruni majoritatea absoluta in mandatele parlamentare pentru a forma singura un guvern si pentru a trece legile prin forul legislativ.
Bagajul de voturi al Uniunii in Parlament este unul limitat - sunt doar sapte procente pe care, teoretic, UDMR le poate obtine la alegeri. Atuul acesteia este ca este mai onorabila, in planul imaginii, decat PRM.
In interiorul UDMR insa exista tensiuni fara preceent, iscate, in mare masura, si din pricina parteneriatelor pe care le-a incheiat Uniunea in ultima vreme. Exista o aripa cu pondere considerabila, Uniunea Civica a Maghiarilor, condusa de deputatul Zsolt Szilagyi, care si-a exprimat nemultumirea fata de parteneriatul Uniunii cu PSD. Civicii maghiari conditioneaza ramanerea in cadrul Uniunii si participarea pe listele UDMR cu candidati de ruperea incetarea relatiilor cu PSD - un partid pe care-l acuza de satisfacerea propriilor interese de afaceri.
De asemenea, Uniunea Civica a Maghiarilor mai cere ca la alegerile din interiorul comunitatii pentru desemnarea candidatilor pentru alegerile parlamentare civicii sa participe ca formatiune independenta, separata de UDMR si alternativa la Uniune. Surse din interiorul UDMR sustin ca un astfel de demers s-ar concretiza numai in cazul in care nu s-ar stabili o baza de colaborare cu Alianta PNL-PD.
Alegerile ca atare din sanul comunitatii maghiare vor avea loc dupa 4 septembrie, iar in acel moment va fi mai clar daca UDMR se apropie de Alianta sau ramane alaturi de PSD.
UDMR a fost partener la tortul puterii si cu PSD, dar si cu cele doua partide care formeaza Alianta, pe vremea mandatului coalitiei CDR-USD, intre 1996 si 2000. In ambele mandate, Uniunea a fost un partener care si-a tinut promisiunea de a vota legile in Parlament alaturi de guvern.
In timpul colaborarii cu puterea din 1996-2000, UDMR a obtinut mai putine, dar si din cauza opozitiei de la vremea aceea a PSD si a PRM in a accepta manuale in limba materna la istoria si geografia din ciclul primar, la ideea de infiintare a unei Universitati in limba maghiara si placute bilingve si restiuirea fostelor proprietati.
In acest mandat, PSD a fost nevoit, pentru a colabora cu UDMR, sa accepte placutele bilingve, sa acorde comunitatii cate 20 de ha de padure (desi o persoana individuala nu poate avea mai multe de 10 ha). PSD nu a acceptat inca ideea unei universitati maghiare, dar a organizat (tot in timpul acestui mandat) infiintarea mai multor facultati in aceasta limba.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO