Politică

UE, ingrijorata de construirea canalului Bistroe

13.07.2004, 00:00 20

Presedintele Comisiei Europene Romano Prodi si comisarul european pentru relatii externe Chris Patten s-au declarat ingrijorati si preocupati, saptamana trecuta, in cadrul summitului UE-Ucraina, de construirea canalului dunarean Bistroe, a declarat, luni, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.
Pe de alta parte, in lunile urmatoare expira toate termenele impuse de procedurile internationale prin care se putea ajunge la un acord in privinta granitelor dintre Romania si Ucraina, astfel ca oficialii romani nu exlud medierea Curtii de la Haga in delimitarea platformei continentale a Marii Negre.
Conform lui Aurescu, Prodi si Patten au sustinut  "ferm" necesitatea evaluarii impactului acestei constructii asupra mediului incojurator, au cerut oprirea constructiei pana la realizarea unui studiu de impact si au pledat ca Ucraina sa informeze toate partile interesate despre lucrarile de amenajare a canalului.
Acest subiect urma sa fie discutat si cu ministrul de Externe ucrainean, la Conferinta ministeriala a Procesului de Cooperare Dunareana, care va avea loc in zilele urmatoare la Bucuresti. Se pare insa ca nu va veni in Romania oficialul cel mai inalt in rang mandatat cu aceste probleme, Konstantin Griscenko.
Romania a cerut partii ucrainene o documentatie completa, potrivit Conventiilor internationale, referitoare la "canalul Bistroe" din Delta Dunarii, dar pana la aceasta ora a primit doar o relatare sumara despre ce se intampla acolo, a precizat Aurescu.
Canalul Brstoe nu este o chestiune care tine de relatiile bilaterale, ci tine de protejare a unei zone unice, ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale, a subliniat Aurescu.
Comisarul european pentru mediu Margot Wallstrom a trimis o scrisoare autoritatilor de la Kiev pe aceasta tema, dar nu a primit, deocamdata, un raspuns.
Pe de alta parte, Bogdan Aurescu a aratat ca in aceste zile s-au purtat negocieri, la Yalta, intre cele doua tari privind platforma continentala a Marii Negre, care, asa cum s-a intamplat si cu precedentele runde, nu s-au soldat cu nici un compromis.
In aceste conditii, este foarte probabil ca in septembrie statul roman sa ceara interventia arbitrajului international la Haga.
Problema granitelor este cuprinsa in Tratatul romano-ucrainean, incheiat in 1997, dar urma sa fie negociata ulterior intre parti.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO