Politică

Vosganian: Planul privind Grecia este o măsură bună, dar statul elen nu a scăpat de riscul falimentului

Vosganian: Planul privind Grecia este o măsură bună, dar statul elen nu a scăpat de riscul falimentului

Varujan Vosganian

Autor: Mediafax

21.02.2012, 11:08 142

Fostul ministru liberal al Finanţelor, Varujan Vosganian, afirmă, la RFI, că Acordul adoptat pentru Grecia este o măsură bună, însă statul elen nu a scăpat încă de riscul falimentului, el menţionând că situaţia din Grecia trebuie să fie o "lecţie" pentru România.

Vosganian a declarat, potrivit RFI, "Grecia în acest moment încă nu a scăpat (de faliment-n.r.), pentru că dacă nu se iau unele măsuri de disciplinare de natură bugetară, s-ar putea să se reîntoarcă la situaţia de după primul ajutor financiar".

Fostul ministru de Finanţe consideră că poporul grec trebuie să susţină eforturile Guvernului de la Atena, pentru a scăpa de riscul unui faliment: "Grecia are aceste probleme legate de restructurarea datoriilor şi de buget şi mi-e greu să cred că acest lucru va mai merge înainte dacă poporul grec nu va înţelege că trebuie să răspundă printr-un gest decisiv la susţinerile care vin din partea UE".

După părerea vicepreşedintelui PNL, Varujan Vosganian, criza din Grecia este o lecţie pentru România. "Pentru România este o lecţie şi anume să înţeleagă faptul că noi nefiind în zona euro, apropierea de un pact de natură fiscal-bugetară, de o altă situaţie care ne-ar pune într-o situaţie dificilă nu ne-ar crea şi prietenii pe care-i are Grecia", susţine fostul ministru de Finanţe.

Vosganian este de părere că "în Grecia, lucrul cel mai important este că trebuie să existe un Guvern cu o susţinere politică importantă şi care să fie legitimat de alegeri".

"Până atunci, este greu de presupus că Grecia va reuşi să ia măsurile care sunt cerute de UE", afirmă liberalul.

Potrivit acestuia, o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar avea consecinţe incalculabile.

"Experţii care au insistat pentru acest nou acord au calculat şi efectele posibile ale unei desprinderi a Greciei din zona euro şi această desprindere ar fi extrem de costisitoare, pentru că uniunea monetară a presupus deja o seamă întreagă de legături între bănci şi conexiuni de natură monetară, care pentru unele ţări, inclusiv pentru Germania ar fi din punct de vedere financiar costisitoare (...). Mai este un detaliu interesant, grecii înşişi nu sunt foarte doritori să iasă din zona euro. Astfel încât eu cred că în Grecia ar trebui să se producă şi un anumit declic, în care oamenii să se decidă exact ce vor. Reîntoarcerea la drahmă pentru Grecia ar fi o soluţie extrem de dificilă şi cu consecinţe greu de evaluat", a spus Vosganian, citat de RFI.

Vicepreşedintele PNL declară că acordul la care a ajuns Eurogrupul este o măsură bună, o "soluţie care dă un anumit răgaz şi permite Greciei să decidă o soluţie politică ce să gestioneze după aceea măsurile economice".

Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat marţi cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, care cuprinde în principal fonduri pentru realizarea conversiei de obligaţiuni deţinute de creditorii privaţi şi pentru recapitalizarea băncilor elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO