Prima pagina

10% la lei? Trebuie sa fie o greseala de tipar

11.03.2003, 00:00 13

Va mai amintiti ca in 1997 bancile ofereau dobanzi de 100-120% pe an pentru depozitele la o luna?  Probabil ca da, si nu cu placere, mai ales daca atunci ati vrut sa va luati, pe credit, casa sau masina - iar dobanzile la credite erau si mai mari. Ei bine, vremurile acelea s-au dus demult, iar acum bancile platesc dobanzi  de zece ori mai mici. Cum s-a reusit taierea unui zero si cu ce va puteti alege din asta? Va spunem in urmatoarele randuri.
Dupa ce Raiffeisen Bank Romania a anuntat ca incepand de ieri reduce dobanzile pasive (cele la depozite) cu doua puncte procentuale in medie, ajungand sa plateasca pentru depozitele la o luna o dobanda fixa de 12% pe an, Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale a "lovit" aseara piata prin reducerea cu trei puncte procentuale a dobanzilor bonificate la depozitele atrase. Reducerile operate de cele doua banci atrag atentia tocmai pentru ca sunt printre " bancile formatoare de piata", iar o mare parte din economiile populatiei din sistemul bancar sunt in seifurile lor.
La depozitele pe o luna BRD a ajuns practic sa ofere o dobanda de 10% pe an. Nu, nu este nici o greseala! Si un calcul simplu duce de fapt la un castig lunar de doar 0,83%, nivel daca nu sub atunci macar sensibil egal cu inflatia lunara. Altfel spus, cel putin pe perioade de timp scurte dobanzile au ajuns sa fie real negative (sa nu mai acopere inflatia).
Reducerea dobanzilor la depozite pana la aceste niveluri este pusa de banci pe seama trendului descendent urmat de dobanzile platite de Banca Nationala a Romaniei la depozitele atrase de pe piata monetara, ca de altfel si la titlurile de stat oferite de Ministerul Finantelor.
In ultimele trei saptamani, pe fondul lichiditatii excesive de pe piata monetara si ca parte a strategiei sale de a-si diminua costurile cu sterilizarea pietei, banca centrala a apasat pe pedala si a reusit sa reduca dobanzile platite la depozitele atrase de la banci cu aproape trei puncte procentuale. De la o dobanda maxima de 18,5% la jumatatea lui februarie BNR a platit la sfarsitul saptamanii trecute o dobanda de 15,5% pe an.
"Reducerea dobanzilor la depozitele bancare merge practic in pas cu trendul urmat de acestea pe piata monetara. tinand cont de miscarile din ultima saptamana decizia noastra de a reduce dobanzile este mai mult decat oportuna. Probabil ca aceasta miscare va fi facuta si de alte banci. Daca se va mentine aceasta tendinta in curand vom ajunge la dobanzi sub 10%", spune Cristian Sporis, chief dealerul Raiffeisen Bank Romania. De aceeasi parere este si Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen care spune in plus ca nu trebuie pierdute din vedere celelalte costuri pe care le implica pentru o banca un depozit bancar.
"Pe langa dobanda platita deponentului, banca mai are costuri cu rezerva minima obligatorie, cu plata contributiei la Fondul de Garantare a depozitelor. Asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni ca au loc asemenea reduceri. In plus, este evident faptul ca bancile nu pot sa-si reduca dintr-o data marjele (n.r.-diferentele dintre dobanzile cerute la credite si cele platite la dobanzi)", comenteaza Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD.
Pana unde vor merge insa reducerile de dobanzi la depozitele in lei sau cat vor acepta bancile sa-si reduca marjele de castig, sunt inca intrebari "la care doar piata poate raspunde".
"tinand cont ca inflatia tinteste anul acesta un nivel de 13-14% pe an, sau dupa unele voci chiar 12%, este logic ca si dobanzile trebuie sa merga pe acest trend. Faptul ca randamentele oferite de banci la depozite sunt pe anumite perioade mai mici (n.r.-chiar real negative) arata ca bancile respective nu au o nevoie ardenta de bani si astfel depunatorii sunt iritati de scaderea dobanzilor", comenteaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Israescu.
El spune ca totusi "romanii nu au ajuns inca la un tip de economisire structurala. Suntem inca la un stadiu in care inca se urmareste castigul pe termen scurt. Multa lume economiseste acum, isi pune banii in banci, pentru a-si spori veniturile si nu invers, asa cum este intr-o economie de piata normala, cand practic este investit surplusul existent dupa asigurarea tuturor necesitatilor. Ori atunci o scadere a dobanzilor, de o amplitudine sau alta, nu ar mai afecta atat".
Depozitele bancare si mai ales cele pe termene scurte - o luna si trei luni - conduc detasat in topul plasamentelor pe care le prefera hai sa spunem cei comozi. Cine si-a plasat anul trecut - fara prea mare bataie de cap - banii in lei, in depozite bancare, chiar daca de la luna la luna randamentul a fost mai mic, una peste alta a iesit pe plus. Plasamentele in dolari au adus un castig de doar 6%, iar pana ca lumea sa-si dea seama ca euro ar putea aduce un catsig mai mare a mai trecut ceva timp.

Noroc cu dobanzile mici la euro si dolari
Ca lucrurile s-ar putea schimba acum cand depozitele bancare in lei , mai ales cele pe scadente scurte, nu mai aduc randamentele asteptate, si sa vedem o crestere a cererii de valuta, este putin probabil, cel putin pe termen scurt.
"Cred ca la unele banci mai este loc de o reducere de 1-2 puncte procentuale la dobanzile platite la depozitele in lei, dar nu mai mult.Suntem oricum in partea de jos si daca incepi sa platesti dobanzi sub 10% nu prea mai vad o crestere a depunerilor in banci. Cred ca nu sunt inca motive de ingrijorare ca lumea s-ar uita spre valuta pentru ca, pe de o parte, dobanzile la euro si dolar sunt inca destul de scazute, iar, pe de alta parte, sunt destui cei care incep sa perceapa riscul valutar", considera si Adrian Parvulescu, arbitajistul sef al Bancii Comerciale Romane.
"Deocamdata nu exista o astfel de problema (n.r.- sa creasca cererea de valuta) pentru ca din calcule reise clar ca depozitele in lei aduc randamentele putin mai mari decat cele in valuta. In plus, euro, de exemplu, a facut un salt in aceasta perioada dar nimeni nu stie cum va fi maine", mai spune si Adrian Vasilescu.

Solutia va fi tot creditarea
Faptul ca bancile au acum mult mai multi lei decat le este necesar ar trebuie cel mai probabil sa se vada in cresterea creditarii in moneda nationala. Este evident ca in urma reducerilor pe care le-au operat la nivelul dobanzilor la credite, vizibile de altfel incepand de  anul trecut, bancile au cautat totusi sa-si mentina castigurile nete la niveluri cat  mai ridicate. Cum nu prea s-a indurat nimeni sa reduca marjele dintre dobanzile active (la credite) si cele pasive(la depozite), solutia s-a gasit: coboram si mai mult dobanzile la depozite. Daca tot exista cerere. Dovada stau si cifrele care de la luna la luna aratau ca economiile populatiei in sistemul bancar cresc, trend urmat si de depozitele agentilor economici.
Probabil insa ca acum cand dobanzile la depozite incep sa ajunga la praguri inferioare politicile bancilor vor fi regandite: vor trebuie sa fie acceptate si reduceri ale castigurile proprii. Pentru anul acesta, cel putin acum, sunt promisiuni ca marjele se vor reduce, pana spre un interval de 5-8 puncte procentuale.
Semnalul se pare ca-l da tot BRD care a anuntat ca de astazi reduce si dobanda la creditele acordate populatiei in lei. Astfel, creditele pentru cumpararea de locuinte sau de autoturisme sunt de astazi mai ieftine, dobanzile fiind in scadere cu trei puncte procentuale. Asta inseamna ca in acest moment, marja practicata de BRD este de 10-11 puncte procentuale. Este de asteptat ca in perioada urmatoare si alte banci sa reduca dobanzile la creditele in lei si toata lumea asteapta miscarea BCR.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO