Prima pagina

10 miliarde de dolari se pregatesc sa ne intre pe sub usa

01.04.2003, 00:00 11

Cresterea ofertei de credite pentru locuinte, alimentata evident si de cererea pe masura, va face ca piata creditului imobiliar sa inregistreze in urmatorii ani unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere.
Potrivit studiilor de piata, efectuate de cei direct interesati de aceasta afacere, piata creditului imobiliar si ipotecar din Romania va ajunge in cativa ani la aproape 10 miliarde de dolari, de cinci ori cat piata din Croatia, aflata acum la doua miliarde.
Daca luam ca baza cifra de 10 miliarde si facem un calcul simplu - plecand de la faptul ca valoarea medie a unui credit imobiliar este acum in jur de 20.000 de dolari - ar rezulta ca in urmatorii ani bancile vor avea peste 500.000 de potential clienti doar din aceast segment de piata.
Previziunea celor 10 miliarde provine din raportul de activitate pe anul 2002 al Fondului Romano-American de Investitii (FRAI), in care se arata ca piata creditului imobiliar din Romania, aflata acum la o valoare de circa 200 de milioane de dolari, are un potential de crestere foarte mare. Acest potential este confirmat si de alte surse. Dan Ioan Popp, general manager la Impact S.A., spune ca apetitul de credite al pietei se situeaza undeva intre 8 si 9 miliarde de dolari pe an. "Fireste, aceasta cerere este teoretica - oamenii nu se pot califica sa si obtina banii", spune Popp. El adauga: "conform previziunilor noastre, astazi piata creditului ipotecar va creste usor la 600 de milioane la sfarsitul acestui an, va fi apoi de doua miliarde anul urmator si in jurul a 4,5 miliarde in 2005".
"Credem ca piata va creste si tocmai din aceasta cauza am decis sa lansam creditele imobiliare. Studiile noastre arata foarte clar ca tendinta este de a se solicita credite pentru apartamente si mai putin pentru case, iar cei care se incumeta sa se angajeze la un credit au deja venituri medii pe familie de peste 400 de dolari", a comentat pentru Ziarul Financiar Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank. El spune ca pentru acest an, de fapt primul de lansare a acestui tip de finantare, se are in vedere ca ponderea creditelor pentru locuinte acordate persoanelor fizice sa fie in jur de 10% din total potrofoliu de credite, dar ca incepand cu anul viitor spera ca lucrurile sa se schimbe si aceasta cifra sa tinda spre 50%.
"Scaderea inflatiei a facut posibil creditul ipotecar in lei pe o perioada lunga de timp. Credem ca a venit timpul creditului ipotecar pe 25 de ani in moneda locala si pe piata romaneasca", a declarat Jan Op de Beeck, presedintele ING Romania.
ING a anuntat una dintre cele mai mici dobanzi de pe piata, determinand si alte banci sa coboare sub 9% la euro. Banca va acorda primele credite miercuri 2 aprilie si estimeaza pentru acest an un numar de 3.000 de contracte.
Un alt jucator de pe piata creditelor imobiliare - Banca Romana pentru Dezvoltare - SocGen, crede ca desi cresterea va fi evidenta, nu se va inregistra un boom.
"In ansamblu, cred ca piata creditului imobiliar va creste incepand cu 2003 dar nu vom asista la o explozie. Bancile cu retea vor trebui neaparat sa fie prezente pe aceasta piata, si cred ca toate o vor face. Despre evolutia dobanzilor si a altor costuri acestea vor merge fara discutie in pas cu inflatia, dar aici revenind la scadentele mari - bancile vor fi nevoite sa negocieze dobanzi fixe pe perioade de maximum 1-2 ani, apoi sa le renegocizeze, in plus sau in minus. Ori acest lucru nu va conveni deloc clientilor", spune Costica Dragut, directorul directiei credite din BRD-SocGen.
Ce se va intampla cu preturile, o data ce piata va cunoaste un aflux important de bani? Dan Ioan Popp spune ca "asupra preturilor apasa acum doua forte contradictorii. Pe de o parte e tendinta de crestere a concurentei, piata devine mai fierbinte, apar noi jucatori, iar preturile sunt impinse in jos. Pe de alta parte exista si o tendinta de crestere a preturilor datorita supra-cererii, o data ce populatia este cadorisita cu credite usor accesibile.
Nimeni nu stie exact ce anume va prevala. Daca mari jucatori, mai developeri nu vor intra pe piata, atunci pretul va creste", spune Popp.  El adauga ca exista interes sporit din partea unor firme din Grecia, Austria, Franta, Anglia, Danemarca, Marea Britanie, Israel, care au intrat sau se pregatesc sa intre pe aceasta piata, dominata acum de playerii locali.
Pop mai spune ca toata aceasta piata trebuie "protejata de o umbrela - fondul de garantare ipotecar, care sa ne asigure in caz de crah al pietei". Aceasta deoarece, explica el, "intregul mecanism ipotecar functioneaza in ipoteza in care ipotecile nu cad ca pret".
oana.nuta@zf.ro ; lucian@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO