Prima pagina

130 mil. dolari pentru o Casa Radio de cinci stele

28.03.2003, 00:00 17

O investitie de 130 mil. $ ar putea schimba centrul de atractie al Capitalei si i-ar putea imbogati pe cativa bucuresteni care nici nu au visat acest lucru.
Consortiul turco-britanic Mimel Insaat-Orb Estates va investi in trei ani aceasta suma pentru transformarea fostei Case Radio, pentru moment in paragina, intr-un complex multifunctional ce va cuprinde un mall, un hotel de cinci stele, apartamente de lux si un centru de conferinte, dar si un spital si o parcare.
Mimel Insaat este una dintre cele mai importante firme de constructii din Turcia, in timp ce Orb Estates este o companie de servicii financiare din Marea Britanie, iar consortiul a semnat ieri un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, care va pune la dispozitie imobilul si terenul aferent, evaluate la 19 mil. $.
Dezvoltarea pe locul fostului hipodrom al Bucurestiului, unde a fost construita Casa Radio, a complexului ce va fi denumit Dambovita Center, ar putea determina o evolutie spectaculoasa a preturilor de pe piata imobiliara, apreciaza analistii.
"Cand s-a anuntat initial ca se va face (in octombrie anul trecut - n.r.) am vandut, la un pret bun, doua apartamente pe Stirbei Voda unor oameni de afaceri", a declarat Ziarului Financiar Dan Mircan, presedintele agentiei imobiliare Keops Consulting. "Preturile in zona vor creste cu siguranta, cum s-a intamplat si in cazul Bucuresti Mall. Va dati seama cum se va innobila zona cu o asemenea constructie, in locul unei cladiri parasite", a adaugat Mircan.
"Nu cred ca va influenta neaparat pretul pe segmentul rezidential, insa zona se va relansa cu siguranta. Va creste interesul pentru achizitia de locuinte acolo, mai ales in cartierul Cotroceni, unde cererea a scazut in ultimii ani, cand atentia s-a mutat spre zona de nord", este de parere Eduard Mircea Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta.
"Se vor imbunatati si zonele adiacente, precum Berzei sau Stefan Furtuna, unde ar putea creste, de asemenea, preturile la terenuri, mai ales ca aici sunt unele constructii care ar putea fi demolate, in vederea ridicarii unor imobile moderne", a mai spus pentru ZF Uzunov.
Prima etapa a proiectului va incepe cel mai tarziu in luna septembrie si vizeaza constructia centrului comercial, care va fi terminat pana la sfarsitul anului viitor. Ulterior vor fi construite hotelul (care va fi clasificat la cinci stele), centrul de conferinte, parcarea, centrul sportiv, apartamentele de lux si spitalul.
"Aceea este probabil una dintre cele mai bune locatii pentru un mall, foarte aproape de centru si aproape si de cel de-al doilea Carrefour, din Orhideelor", a spus Eduard Uzunov, presedintele Regatta.
Concurentii nu par a se teme de noul proiect. "Potentialul pietei de vanzare cu amanuntul din Romania poate inca fi exploatat cu generozitate. Competitia atrage dupa sine doar avantaje, atat in mediul economic, cat si in cel social. Scopul nostru este acela de a ne mentine pozitia de lider de piata", a declarat Ali Ergun Ergen, directorul general al Anchor Mall Development & Management SA, divizia de profil a grupului turc Fiba, care opereaza Bucuresti Mall.
Pana la inaugurarea constructiei de la Eroilor va mai dura insa ceva timp. "Dambovita Center va fi cel mai mare complex de acest tip din Europa de Est. Estimam ca intreg proiectul va fi finalizat peste circa trei ani", a afirmat Devrim Aka, presedintele companiei Mimel Insaat.
"Fondurile pentru realizarea proiectului au fost obtinute prin contractarea unor imprumuturi de la banci internationale", a mai spus presedintele Mimel Insaat. Centrul sportiv va cuprinde terenuri de tenis, piscina, sauna, precum si o sala de fitness. "Intentionam ca acest complex sa se numeasca Hagi", a aratat Devrim Aka.
Mimel Insaat a fost infiintata in 1992 si a realizat mai multe proiecte atat in Turcia cat si in strainatate, cum ar fi restaurarea a doua hoteluri din Kazahstan sau dezvoltarea unui complex rezidential in Turkmenistan. Compania a construit centre de afaceri, sedii de ministere, locuinte (detinand propriul complex rezidential in Istanbul) sau spatii industriale. La inceputul anului 2001, capitalul Mimel Insaat a fost majorat la 1,5 milioane dolari, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
Parteneriatul public-privat reprezinta o asociere intre o administratie publica centrala sau locala si persoane juridice private in scopul proiectarii, finantarii, construirii si operarii unui proiect de anvergura. La finalizarea contractului de asociere, fondurile publice realizate sunt transferate libere de sarcini catre autoritatile publice contractante.
Contractul de asociere a fost incheiat pe o perioada de 49 de ani. "Cladirea si terenul reprezinta contributia ministerului, care va primi o cota de 10% din totalul veniturilor realizate", a precizat Ileana Tureanu, secretar de stat in MLPTL.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO