Prima pagina

Accident aviatic cu peste 140 de morti in estul Rusiei

05.07.2001, 00:00 13



Autoritatile ruse sunt de parere ca o defectiune a motoarelor a provocat prabusirea unui avion de pasageri Tupolev-154 langa Irkutk, accident soldat cu moartea a peste 140 de persoane. Ministrul rus pentru situatii de urgenta, Serghei aoigu, a facut anuntul la scurt timp dupa recuperarea celor doua "cutii negre" de la bordul aparatului, relateaza BBC.

Pana acum au fost recuperate ramasitele a 42 dintre victime. Toti pasagerii si membrii echipajului aflati la bord au murit cand aparatul s-a prabusit marti seara in timpul unui zbor de la Ekaterinburg, in Urali, spre Vladivostok, in Extremul Orient rus.

aoigu a spus ca aparatul se afla la o altitudine de peste 900 de metri cand a efectuat o intoarcere brusca de 180 de grade si toate cele trei motoare s-au oprit.

"Este foarte greu de inteles cum s-a putut intampla asa ceva. Este un accident foarte ciudat", a spus aoigu.

Insa adjunctul ministrului transporturilor, Karl Rupper, a declarat ca asa ceva este absolut imposibil. Rupper a respins si unele speculatii privind producerea unei explozii la bordul avionului in timpul zborului, argumentand ca ramasitele nu sunt imprastiate pe o suprafata foarte mare.

"Nu ne spun de ce s-a prabusit avionul, dar ne-au spus ca ultimele cuvinte ale pilotului au fost Vad pista de aterizare", a declarat Roza Gavrikova, al carei sot se afla la bord. Cu doar trei minute inainte de prabusire, pilotul a transmis catre turnul de control ca totul era in ordine.

Oficialii au anuntat initial ca in avion se aflau 133 de pasageri si zece membri ai echipajului, conform listei oficiale de pasageri, dar ulterior au aparut informatii potrivit carora la bord mai erau si cativa pasageri fara bilet, numarul total al victimelor ridicandu-se astfel la 145. Printre pasageri se aflau si cativa cetateni chinezi.

Zborul 352 se apropia de Irkutk pentru o escala in timpul careia urma sa se alimenteze cu combustibil. Autoritatea Aviatiei Civile ruse a declarat ca pilotul a facut doua incercari esuate de aterizare, prabusindu-se in timpul celei de-a treia tentative, la circa 30 km de Irkutk. Avionul a disparut de pe ecranele radarelor in jurul orei 21.10 (17.10 GMT), in apropiere de satul Burdakovka.

Dupa impact, aparatul a fost cuprind de flacari. Martorii de la fata locului au declarat ca au auzit o explozie puternica, dupa care au vazut un incendiu puternic intr-o zona unde se afla multe case de vacanta, in apropierea lacului Baikal.

Presedintele Vladimir Putin i-a ordonat premierului Mihail Kasianov sa formeze o comisie pentru anchetarea cauzelor accidentului. Comisia va fi condusa de vicepremierul Ilia Klebanov.

Rusia are o flota civila invechita, majoritatea avioanelor fiind construite in era sovietica, dar nu a suferit in ultimii ani dezastre aeriene majore in plan civil. Un avion militar s-a prabusit in octombrie anul trecut in Georgia, provocand moartea a peste 80 de persoane.

Avioanele Tu-154 reprezinta "calul de povara" al liniilor aeriene interne din Rusia, fiind folosit la scara larga in tot spatiul fost sovietic. Peste 1.000 de astfel de aparate au fost construite, majoritatea fiind inca in activitate. Avionul care s-a prabusit marti era fabricat in urma cu 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO