Prima pagina

Acordul cu FMI era ca si incheiat aseara

08.06.2000, 00:00 15



Intrat pe ordinea de zi a boardului FMI la ora 16 (miezul noptii la Bucuresti), acordul de imprumut stand-by era ca si semnat, tinand cont de faptul ca in ultimii doi ani, directorii Fondului nu au respins nici un memorandum de politici economice, a declarat Ziarului Financiar Ion Dragulin, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Directorii FMI sau dovedit optimisti si nu au avut prea multe lucruri de comentat. Ei nu au considerat ca actualele probleme din sectorul financiar-bancar s-ar contrapune dorintei de reforma a autoritatilor", spune Dragulin.

El a adaugat ca nici una dintre proiectiile macroeconomice stabilite de Guvern cu FMI in memorandumul de politici economice nu a fost schimbata. Astfel, inflatia a ramas la un nivel de 27%, cursul de schimb 20.500 iar deficitul bugetar 3,5% din PIB.

"In privinta inflatiei in particular se poate spune ca mai exista sanse de atingere a tintei negociate cu FMI. Conteaza foarte mult ca politicile prevazute in acord sa fie respectate pana la capat, spune Dragulin.

Incheierea acordului vine dupa noua luni de discutii intre cele doua parti, autoritatile romane nereusind pana acum sa convinga Fondul sa elibereze transele de imprumut.

Autoritatile romane au semnat acordul cu FMI anul trecut in luna august. Dupa ce a eliberat o prima transa in valoare de 73 milioane dolari, FMI nu a mai acordat nici un imprumut intrucat nu s-a inteles cu Guvernul.

Cresterea salariilor din domeniul militar, de la sfarsitul anului trecut, au dat peste cap intelegerea convenita cu Fondul. Acest lucru a facut ca negociatorii FMI sa devina mai exigenti fata de noul program si sa prelungeasca discutiile pentru a vedea daca Guvernul indeplinestte conditiile.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO