Prima pagina

Actiunile Petrom pentru minoritari, putin mai ieftine ca la Bursa

09.09.2004, 00:00 6

Actionarii minoritari ai Petrom vor avea dreptul sa subscrie actiuni ale companie la un pret de 5,25 eurocenti/actiune in cadrul majorarii de capital prin care grupul OMV isi va majora participatia de la 33% la 51% din Petrom. Pretul pe actiune va fi transformat in lei la cursul leu-euro din 14 septembrie, cand actionarii vor aproba majorare de capital. La un curs de 41.000 lei pentru un euro minoritari vor putea subscrie la 2.152 lei/actiune. Pe piata de capital o actiune Petrom se situa ieri la 2.350 de lei.
Minoritarii detin in prezent aproximativ 7% din Petrom , pachete care valoreaza la Bursa 155 milioane de euro. Cei mai importanti minoritari sunt SIF Oltenia cu 1,2% din actiuni si sindicatul Petrom, care detin conform ultitimelor informatii de pe piata 0,5-1% din actiuni. De asemene, pachete importante de actiuni detin sui cateva fonduri straine de investitii. Pentru SIF Oltenia si sindicatul Petrom sumele care terbuie alocate pentru aceasta operatiune sunt destul de mari. Spre exemplu, SIF Oltenia ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 10 milioane de euro.
In conturile Petrom vor intra maximum 983 milioane de euro in urma majorarii, dar valoarea actiunilor care va putea fi cumparata de minoritari va fi mult mai mica. Cele mai multe dintre actiuni urmeaza sa fie cumpatare de austriecii de la OMV, conform contractului de privatizare a Petrom. Majorarea de capital va include si conversia in actiuni a unei datorii a Petrom catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 73 milioane de dolari.
Datele majorarii de capital sunt printre cele mai asteptate informatii de investitorii de pe piata de capital, in conditiile in care majorarea poate insemna castiguri pe termen scurt pentru investitori.
Brokerii au inceput sa faca calcule inca de la anuntarea clauzelor financiare din contractul de privatizare, iar pretul care a reiesit atunci se situa la 2.150-2.200 lei/actiune. Anuntul de ieri este insa prima informatie oficiala privind pretul la care se va face majorarea. Brokerii mai au insa o necunoscuta: cate actiuni vor putea subscrie."Era de asteptat ca pretul sa se situeze la nivelul anuntat inca de la semnarea contractului de privatizare. Ceea ce nu se stie insa este numarul de actiuni pe care in vor putea subscrie minoritarii," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.
Unul din scenariile care se incadreaza in datele deja anuntate este acela ca OMV va putea subscrie 1,3 actiuni pentru fiecare actiune pe care o va detine dupa transferul pachetului de  33% din capitalul social al Petrom, iar minoritarii vor putea cumpara 0,4 actiuni pentru fiecare actiune pe care o detin. In acest fel OMV ar ajunge la 51% din actiuni, minoritarii si-ar mentine cota de 7% in companie, BERD ar ajunge proprietara a 2% din Petrom, iar statul ar mai ramane cu restul de 40%. In acest caz minoritarilor le vor reveni 1,1 miliarde de actiuni in valoare de 60 milioane de euro.
Brokerii nu se asteapta pentru perioada urmatoare la modificari semnificative in cursul actiunilor Petrom, pe piata fiind asteptate in continuare informatii despre strategia de restructurare pe care OMV o va aplica.
Contractul de privatizare a Petrom, cea mai mare companie romaneasca a fost semnat la finalul lunii iunie. OMV s-a angajat sa achite 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, suma pentru majorarea de capital pana la 51% din actiuni urmand sa fie stabilita intre 723 milioane euro si 860 milioane euro in functie de suma pe care o vor subscrie actionarii minoritari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO