Prima pagina

Adobe a platit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru Interakt Online

Adobe a platit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru Interakt Online

Alexandru Costin si Bogdan Ripa au devenit milionari dupa ce au vandut companiei Adobe firma pe care au infiintat-o acum sase ani

08.09.2006, 20:40 431

Compania americana de software Adobe Systems Inc. a platit circa 20 de milioane de dolari (15,5 milioane de euro) pentru producatorul roman de software Interakt, au declarat pentru ZF surse neoficiale din piata, apropiate tranzactiei.
Aceste surse si-au bazat estimarile pe faptul ca achizitia companiei Interakt de catre Adobe este comparabila ca valoare cu tranzactia Microsoft - GeCAD, estimata de surse din piata la 19 milioane de dolari (14,8 milioane de euro).
Fondatorilor companiei, Alexandru Costin si Bogdan Ripa, le revine cea mai mare din valoarea tranzactiei, o parte urmand sa fie incasata si de George Haber, un antreprenor american de origine romana, care era actionar minoritar si care are o avere estimata la 100 de milioane de dolari (77,9 milioane de euro).
Valoarea de 15,5 milioane de euro a fost considerata mult prea mare o serie de oameni din piata, care au amintit faptul ca valoarea unei achizitii reprezinta cel mult profitul companiei din ultimul an, inmultit cu 20. Conform acestor calcule, valoarea maxima a achizitiei Adobe s-ar situa la aproximativ 6 milioane de dolari (4,6 mil. euro).
Sursele citate de ZF au explicat insa ca exista motive pentru care compania americana sa fi platit aceasta suma, Adobe punand accent pe echipa si tehnologiile Interakt, preluate prin aceasta tranzactie. Pe de alta parte, achizitia unei companii facea parte din strategia de business Adobe, care dorea sa intre pe piata cu un birou local, dar sa nu o ia complet de la zero.
Adobe intentioneaza de mai mult timp sa deschida un birou in estul Europei si un centru de cercetare si dezvoltare, care sa se ocupe si de distributie, adaptare de softuri Adobe pentru telefoanele mobile sau dezvoltare de site-uri in tehnologia Web 2.0. Alte persoane din industria IT, contactate de ZF, au considerat ca o valoare a tranzactiei de 15,5 milioane de euro este posibila.
Firma infiintata in anul 2000 de doi vechi prieteni, Alexandru Costin si Bogdan Ripa, a fost selectata de Adobe din alte 800 de firme IT din Europa de Est, a declarat Digby Horner, vicepresedinte in cadrul Adobe. Criteriile de selectie au fost in principal mediul de business, oportunitatile pe care le are compania pe piata si echipa, a mai spus Horner.
Compania Interakt produce software pentru dezvoltare web si comert electronic. Echipa companiei este formata in prezent din 30 de angajati, insa pe termen scurt si mediu, compania ar putea ajunge la un numar de ordinul sutelor de angajati - cel putin 100, conform surselor neoficiale din piata.
"Asa s-a intamplat in India, unde am pornit cu un singur angajat, iar acum numaram peste 700 de angajati in doua centre din zona", a spus Horner care a refuzat insa sa ofere detalii exacte cu privire la numarul angajatilor.
In urma preluarii, Alexandru Costin a fost numit in functia de director general al companiei, in timp ce Bogdan Ripa este directorul tehnic al Interakt. Cei doi manageri au estimat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,8 milioane de dolari (1,4 de milioane de euro) comparativ cu anul trecut, cand cifra de afaceri s-a ridicat la un milion de dolari (aproximativ 800 de mii de euro), in conditiile in care in ultimul an a avut loc o dublare a numarului de clienti de la 5.000 la 10.000. "Rata noastra medie de profitabilitate este de 30%", a spus Ripa.
Compania vinde pe piata 32 de produse, insa acestea sunt cautate mai mult pe pietele externe - SUA si Europa de Vest.
"Piata pe care activam are o valoare de aproximativ 5 milioane, iar din estimarile noastre Interakt are o cota de aproximativ 20% din piata. Vizam in principal piata externa, produsele noastre fiind vandute mai ales in SUA si Europa de Vest", a mai spus Bogdan Ripa.
Adobe este cunoscuta utilizatorilor de computere mai ales prin formatul de arhivare a documentelor - PDF. Adobe, impreuna cu Macromedia (achizitionata anul trecut), a avut in 2005 venituri de aproape 2,5 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro). Capitalizarea bursiera a Adobe, companie listata pe Nasdaq, este de aproximativ 19 miliarde de dolari (14,8 miliarde de euro). Adobe a incheiat primul semestru al acestui an cu o cifra de afaceri de 1,29 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro). Anul trecut, compania a avut afaceri totale in valoare de 2 miliarde de dolari (1,55 miliarde de euro).

Cititi mai multe detalii in urmatoarea editie Business Magazin, care apare miercuri, 13 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO