Prima pagina

aeful dolarului simte ca se intorc crizele financiare

14.07.2000, 00:00 13



Declansarea unor noi crize financiare internationale este inevitabila,motiv pentru care institutiile financiare ar trebui sa incerce sa limiteze amploarea acestora incepand din acest moment, a declarat presedintele Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, considerat numarul unu in SUA si in lume din punct de vedere al "puterii" economice.

"Nu cunoastem si, probabil, nu putem sa cunoastem natura precisa a viitoarei crize financiare internationale", a afirmat Greenspan in cadrul unei interventii privind problemele mondiale la Consiliul Relatiilor Externe din New York.

El este insa mai mult decat sigur ca respectiva criza va exista, tinand cont de "indiscretiile" venite din randul mediilor financiare.

"Avem nevoie de institutii flexibile care sa depaseasca rapid urmatoarele crize financiare, si nu de simpli spectatori", a adaugat oficialul american. Greenspan pune pe primul loc in ordinea prioritatilor transparenta financiara si eliminarea incurajarii investitorilor de a-si plasa banii pe pietele in dezvoltare.

Greenspan recomanda bancilor centrale si institutiilor financiare sa profite de perioada actuala de relativa stabilitate financiara internationala pentru a lua masuri in vederea limitarii impactului eventualelor crize asupra economiei mondiale.

Reactia, in caz de criza, trebuie sa vina in primul rand din partea pietelor de capitaluri, a apreciat presedintele Rezervei Federale.

De asemenea, in opinia sa, sursele de finantare trebuie sa se bazeze mai putin pe sistemul bancar - cum a fost cazul in criza asiatica din 1997 - si mai mult pe pietele financiare.

"Pietele nu pot functiona corect decat daca investitorii isi asuma costurile deciziilor lor. Institutiile financiare internationale nu trebuie sa incerce sa-i protejeze pe investitori impotriva pierderilor", a subliniat Greenspan.

ai guvernele au un rol, care consta in adoptarea de masuri de securitate sociala.

"Sustinerea financiara publica ar trebui redusa, in schimb, la minim", mai ales din motive de prudenta bugetara, a adaugat presedintele Rezervei Federale.

El a mai adus o serie de sugestii pentru imbunatatirea sistemului financiar global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO