Prima pagina

Afacerea Electrica Muntenia Sud va trece de 750 mil. euro

06.03.2006, 00:00 25

CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France International (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania) au fost selectati pe lista scurta a investitorilor care au depus oferte pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, cotata ca fiind cea mai importanta distributie de electricitate din Romania.

Cei cinci urmeaza sa depuna oferte financiare imbunatatite pentru una dintre cele mai mari afaceri ale momentului de pe piata romaneasca.

Vanzarea companiei supranumita "perla coroanei Electrica" ar putea depasi 750 milioane de euro, valoare aproape dubla in raport cu suma celorlalte patru privatizari din sector - Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Oltenia si Electrica Moldova.

"Avand in vedere nivelul ridicat de competitivitate si calitatea ofertelor prezentate si in vederea orientarii investitorilor pentru a depune oferte angajante imbunatatite, in baza mandatului acordat de comisia de coordonare a privatizarii, Electrica SA, in calitate de vanzator, se asteapta ca pentru pachetul de 67,5%, valoarea tranzactiei sa depaseasca nivelul de 750 milioane de euro", afirma reprezentantii vanzatorului, Electrica SA.

Vanzarea celei mai mari banci din Romania si interesul tot mai puternic al investitorilor pentru una din economiile Europei cu una dintre cele mai mari rate de crestere anuale au scumpit activele locale, indiferent de sectorul din care fac parte, afirma unii analisti.

Potrivit strategiei de privatizare, investitorul strategic va achizitiona direct 51% din actiunile Electrica Muntenia Sud, urmand sa participe cu fonduri la o majorare de capital pentru a detine in final 67,5%.

In total, opt companii au depus oferte financiare si tehnice pentru preluarea participatiei majoritare la Electrica Muntenia Sud - AES Southern Europe Holdings BV-SUA, CEZ a.s.-Republica Ceha, ENEL SpA-Italia, EVN AG-Austria, Gaz de France International SAS-Franta, Iberdrola S.A.-Spania, RWE Energy AG-Germania si Union Fenosa International SA-Spania.

Doua concerne germane - E.ON si EnBW - au renuntat sa mai depuna oferte pentru preluarea distributiei ce asigura alimentarea cu energie electrica a Capitalei. In perioada imediat urmatoare, comisia de negociere urmeaza sa transmita celor cinci investitori selectati toate informatiile necesare pregatirii si predarii ofertelor angajante imbunatatite.

Electrica Muntenia Sud are peste un milion de clienti in Bucuresti si judetele limitrofe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO