Prima pagina

Afacerea UniCredito/HVB zdruncina piata bancara

Afacerea UniCredito/HVB zdruncina piata bancara
14.06.2005, 20:49 27

Valul schimbarilor provocat pe piata bancara europeana de preluarea grupului german HVB de catre italienii de la UniCredito ajunge si la Bucuresti. Unificarea filialelor din Romania, la care se va adauga intre timp fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac, va conduce la aparitia unei noi banci care se va plasa direct pe locul al patrulea pe piata, cu o cota de 8,8%, luand in calcul datele de la sfarsitul trimestrului I 2005.

Astazi, HVB, UniCredit si Banca Tiriac cumuleaza active de aproape 2,5 miliarde de euro si o retea de 108 unitati.

Tinand cont de proportiile tranzactiei de circa 20 miliarde de euro dintre grupul UniCredito si HVB, precum si de calendarul anuntat al derularii procedurilor de integrare, probabil ca efectele vor ajunge si in Romania de-abia in toamna. Ceea ce se stie in prezent este ca centrul operatiunilor din Europa Centrala si de Est va ramane la Viena, de unde HVB isi coordona pana acum subsidiarele din regiune prin intermediul Bank Austria.

De asemenea, potrivit informatiilor disponibile, logo-ul UniCredito va fi extins la toate filialele din Europa Centrala si de Est ce vor fi detinute de grupul consolidat UniCredito/HVB, urmand ca subsidiarele din Germania si Austria sa-si pastreze actualele imagini corporatiste.

Noile nume nu au fost inca stabilite.

In Romania, este de asteptat ca procesul sa ia forma unei fuziuni, avand in vedere ca filiala locala a UniCredito este sensibil mai mica decat cea a HVB - grupul preluat la nivel european.

Mai intai insa urmeaza sa aiba loc fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac. Contractul era prevazut a fi semnat miercurea trecuta, insa avocatii nu au reusit sa finalizeze toate procedurile necesare.

Surse bancare afirma ca operatiunea va fi derulata pana la capat, independent de procesul de preluare a HVB de catre UniCredito.

In urma acestui prim pas de consolidare va rezulta banca HVB Tiriac, deja plasata pe locul patru dupa valoarea activelor.

Dupa ce va avea loc si integrarea locala cu UniCredit, este insa putin probabil ca numele Tiriac sa fie pastrat pe frontispiciul noii banci. Ramane de vazut si care va fi noua structura manageriala, consolidarea reprezentand o provocare majora pentru actualii presedinti - Rasvan Radu, Dan Pascariu si Selcuk Saldirak.

In functie de evolutiile care vor avea loc pe piata pana la momentul integrarii depline, este posibil ca banca rezultata din combinarea afacerilor UniCredit, HVB si Banca Tiriac sa se situeze chiar pe locul al treilea, avand in vedere ca cele trei banci insumeaza deja active de aproape 2,5 miliarde de euro, adica aproape tot atat cat detine si Raiffeisen - actuala detinatoare a celei de-a treia pozitii.

Integrarea este relativ usurata de complementaritatea celor trei banci - mai ales intre HVB si Tiriac, care se completeaza deplin din punctul de vedere al specializarii pe servicii corporatiste, respectiv de retail.

UniCredit inca are un profil dominant de banca pentru clienti companii, insa extinderea retelei la 35 de unitati si lansarea de produse pentru persoane fizice o apropie si de acest segment al pietei. Dincolo de valoarea activelor, din consolidarea celor trei banci rezulta o retea de peste 100 de unitati, ceea ce constituie o baza solida pentru acoperirea pietei de retail.

Complexitatea unei asemenea constructii lasa insa foarte putin spatiu de manevra pentru ca grupul UniCredito sa mai sustina si efortul financiar, managerial si logistic de preluare a BCR, in cazul in care si-ar mentine intentia de a participa la privatizarea celei mai mari banci romanesti.

In acelasi timp, ar putea aparea o problema din punct de vedere concurential, avand in vedere ca daca UniCredito ar castiga BCR, ar atinge o cota de piata de circa 35%.

In aceste conditii, dintre cele sase banci pe al caror interes mizeaza AVAS in perspectiva lansarii anuntului de privatizare a BCR, risca sa ramana numai patru: Intesa, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas si, posibil, KBC.

Tabloul este destul de incert chiar la nivel european, fiind de asteptat ca preluarea HVB de catre UniCredito sa tulbure serios apele pietei bancare. Avand in vedere ca in urma acestei consolidari rezulta a treia mare banca de pe continent si de departe cea mai puternica din Europa Centrala si de Est, e greu de crezut ca principalii concurenti se vor consola fara sa incerce miscari similare. Si cum regiunea est-europeana este privita drept principal motor de crestere a afacerilor, banci regionale precum Raiffeisen sau Erste ar putea deveni la randul lor tinte de preluare, fiindu-le oricum destul de greu sa reziste in lipsa unui sprijin extern. Ramane de vazut unde se va plasa BCR in acest joc al consolidarii pozitiilor regionale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO