Prima pagina

Americanii au esuat la al treilea test antiracheta

10.07.2000, 00:00 14



Pentagonul a anuntat, sambata, esecul celui de-al treilea test din cadrul proiectului anti-racheta. Racheta de tip Minuteman II a fost trasa la scurt timp dupa miezul noptii local (04.00 GMT) de la baza aeriana Vandenberg din California. O alta racheta, lansata de pe un atol din Pacific, la 8.000 de kilometri distanta, trebuia sa incerce sa o intercepteze si sa o distruga pe prima deasupra oceanului, la circa o jumatate de ora, dar si-a ratat tinta.

Aceasta este cea de-a treia tentativa din cadrul proiectului american de scut anti-racheta (NMD), dupa un prim test reusit in octombrie 1999 si un esec, in ianuarie 2000. De rezultatul acestui test depinde in mare parte decizia presedintelui american Bill Clinton de continuare sau nu a controversatului program anti-racheta, al carui cost se ridica la circa 60 de miliarde de dolari.

Rusia, China si principalii aliati europeni ai Statelor Unite, printre care Marea Britanie si Franta, apreciaza ca proiectul american va duce la o relansare a cursei inarmarilor in lume. Conform partizanilor proiectului, NMD trebuie sa puna Statele Unite la adapost de un eventual atac nuclear la scara limitata. Statele Unite au afirmat, in numeroase randuri, ca un scut anti-racheta este indreptat impotriva unor state mici ostile, precum Coreea de Nord, Irakul sau Iranul, si nu impotriva Rusiei sau Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO