Prima pagina

Americanii de la Smithfield negociaza preluarea Caroli

11.07.2005, 20:36 20

Gigantul american Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, cu vanzari anuale de 10 miliarde de dolari (8,3 miliarde de euro), de afla in negocieri avansate pentru preluarea producatorului de mezeluri Caroli, afirma surse din industria carnii.

Reprezentantii celor doua companii nu comenteaza sau neaga chiar negocierile.

"Imi pare rau, dar Smithfield Foods are o politica de a nu comenta zvonurile", a declarat pentru ZF Jerry Hostteter, vicepresedintele Smithfield si responsabil pe probleme de comunicare.

Hostetter a oferit un raspuns similar si cand au aparut pe piata primele informatii privind preluarea de catre americani a activelor fostului combinat de ingrasare a porcilor ComTim Timisoara in urma unei tranzactii de 33 de milioane de dolari (27,5 milioane de euro), tranzactie care insa s-a finalizat.

Omul de afaceri Talal El Sohl, unul dintre actionarii Caroli, spune ca nu poarta negocieri cu Smithfield. " Nu exista nici un fel de negocieri cu americanii de la Smithfield. Am ramas surprins ca, saptamana trecuta, m-a sunat competitia sa ma felicite pentru aceasta tranzactie", spune Talal. El a afirmat insa, in repetate randuri, ca, in masura in care apare o oferta buna va fi tentat sa-si vanda afacerea.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, nu este mirat de aceasta posibila miscare a americanilor. "Cele doua parti negociaza de foarte mult timp. Caroli a fost pregatita de vanzare imediat dupa preluarea Gourmet, iar Smithfield dorea sa cumpere un producator de mezeluri de mult timp. In noua structura, Caroli va fi unul dintre principalii competitori pentru CrisTim, dar si pentru Aldis", sustine Minea. El este actionar si conduce un alt jucator (mai mic) de pe aceasta piata, Angst.

Smithfield a preluat recent 50% din actiunile Agroalim Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse alimentare din tara, si Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din Romania, de la un investitor de origine libaneza , Mounir Halawany, care este ruda cu actionarul majoritar de la Caroli.

Americanii au anuntat initial investitii de circa 300 de milioane de dolari (250 milioane de euro) in Romania, pe care le-au majorat recent la 800 de milioane de dolari (666 milioane de euro). Americanii au nevoie de minimum doi ani de zile pentru a demara productia masiva la ComTim, intre timp aflandu-se la baza cresterii cu circa 300% a importurilor de carne de porc pe primele cinci luni ale acestui an.

Caroli a avut anul trecut o cifra de afaceri de 55 de milioane de dolari, in crestere cu 75% fata de anul precedent. Caroli a achizitionat la inceputul anului trecut brandul Gourmet de la un investitor austriac si de la Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in urma unei tranzactii de cateva sute de mii de euro. Piata autohtona a procesatorilor de carne este dominata de CrisTim Bucuresti, Aldis Calarasi, Tabco Campofrio, Angst Ro, Caroli, Kosarom. Cea mai mare parte a acestora sunt afaceri de familie.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO