Prima pagina

Angajatii de la stat, punctul slab al creditarii?

Angajatii de la stat, punctul slab al creditarii?
15.10.2003, 00:00 19



Restructurarea companiilor de stat ar putea avea un efect surpriza pentru sistemul bancar, sau cel putin pentru bancile care s-au intrecut in creditarea persoanelor fizice in ultima perioada.



Restructurarea implica in cele mai multe cazuri si disponibilizari de personal, iar angajatii acestor companii sunt printre preferatii bancilor la creditare: au salarii mari si pe "carte de munca".



Oficialii bancii centrale deja au sesizat acest risc.



"Cresterea puternica a creditului de consum ramane in atentia bancii centrale nu neaparat ca o problema legata de ritmul de crestere (n.r. - in primele 8 luni creditul de consum a crescut cu peste 150% in termeni reali) ci mai degraba ca o consecinta a accelerarii restructurarii din economie. O mare mare parte din acestea (n.r.-creditele de consum) sunt acordate angajatilor din intreprinderile de stat. Este adevarat insa ca multe banci si-au asigurat aceste credite", a afirmat ieri Adrian Cosmescu, director general adjunct al directiei de supraveghere bancara din Banca Nationala a Romaniei.



Mesajul transmis destul de voalat ieri de oficialul bancii centrale este primul de acest gen, in contextul in care in ultimele luni creditul neguvernamental a avut un ritm mult prea mare de crestere conform experitilor din acest sector.



Salariile mari din sectorul de stat, peste media din economie, dar si faptul ca veniturile le-au fost tot timpul trecute integral pe "cartea de munca" (adica cu plata tuturor contributiilor sociale aferente) i-au favorizat dintotdeauna pe angajatii "de la stat" care au avut astfel mult mai usor acces la credite. Bancile cer in general clientilor dovada salariului pe cartea de munca. Mai mult, exista banci care puncteaza mai bine solicitantii de credite care lucreaza la stat, pe considerentul ca postul este mai sigur.



In plus, intreprinderile de stat - mai ales pentru ca numarul de angajati era mare - au fost printre primele tintite de banci cand au fost emise carduri de debit. Cu timpul, pentru cresterea volumelor de tranzactionare, bancile au acordat relaxari si incet-incet un card de debit a devenit unul cu descoperit de cont (in functie salariu angajatul beneficia de un imprumut) si ulterior chiar card de credit.



Acum, demararea restructurarii unor companii mari de stat ca Petrom, Termoelectrica, Distrigaz Sud si Nord, SNCFR , Banca Comerciala Romana, CEC sau Electrica sau ar putea duce la mii de disponibilizati si implicit la o crestere a ratei de nerambursare a imprumuturilor.



Cererea de credite de consum a explodat pur si simplu in primele opt luni din acest an, fiind alimentata pe langa scaderea dobanzilor de strategiile sustinute de marketing ale bancilor pentru cote de piata dar si de detailisti care au tentat prin ofertele lansate pe piata. Numai in opt luni ritmul de crestere al creditului de consum a fost de 152% in termeni reali.






Ce spun bancherii?



"Disponibilizarea angajatilor generata de restructurarea demarata in economie ar putea fi o problema, dar mai degraba una sociala. Cred insa ca impactul la nivelul neperformantei creditelor in ansambu va fi destul de mic mai ales ca cel mai probabil o parte din cei disponibilizati vor fi absorbiti de alte sectoare, deci vor beneficia de alte surse de venit. In plus, sunt sigur ca bancile s-au protejat destul de bine impotriva aparitiei unor astfel de situatii", a comentat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-viceprseedintele Alpha Bank.



El spune ca alta ar trebui sa fie problema care nu ar trebui sa-i lase indiferenti pe bancheri.



"Avand in vedere ca vor fi totusi destul de multi cei care vor ramane fara salarii sau vor iesi la pensie nivelul de trai va inregistra o recesiune, automat va scadea cererea de consum si de aici pana la a scadea cererea de credite nu mai este decat un pas".
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO