Prima pagina

Ariel Sharon intra in paine

08.03.2001, 00:00 12



Ariel Sharon se pregateste de preluarea oficiala a functiei de prim-ministru, el urmand sa fie al cincilea sef de guvern in Israel din ultimii sase ani, intr-un moment crucial pentru relatiile israeliano-palestiniene.

Sharon a prezentat ieri in fata Knesset-ului (Parlamentul israelian) guvernul sau de uniune nationala, format din reprezentanti a sapte partide.

Noul cabinet este dominat de Partidul Likud, al carui lider este Sharon, dar cuprinde si reprezentanti ai Partidului Muncii si ai Partidului Shas, formatiune ultraortodoxa, relateaza CNN.

Ceremonia de depunere a juramantului urma sa aiba loc aseara, alaturi de noul premier urmand sa fie instalati in functia cel putin 26 de ministri.

Liderul Partidului Likud a reusit sa insaileze o coalitie guvernamentala care detine 73 din cele 120 de locuri ale Knesset-ului.

Formarea actualei coalitii de uniune nationala i-a luat lui Sharon o luna de zile, dupa victoria zdrobitoare in fata lui Ehud Barak din 6 februarie.

"Sunt constient de responsabilitatea pe care mi-o asum, in special in aceasta perioada. Sunt sigur ca impreuna cu colegii mei din guvern vom sti cum sa raspundem cel mai bine pericolelor cu care se confrunta in prezent Israelul", a declarat Sharon la postul de radio al armatei.

Shimon Peres, liderul moral al Partidului Muncii si viitor ocupant al portofoliului Externelor, a precizat ca noul guvern va adera la principiul concesiilor teritoriale in viitoarele negocieri cu palestinienii.

Insa fortele de stanga au pus la indoiala capacitatea de a aduce pacea a unei coalitii ce uneste suporteri ai unui stat pentru palestinieni cu politicieni ce doresc expulzarea acestora din Cisiordania si Gaza.

Sharon, un fost general, preia puterea intr-un moment in care multi israelieni se considera neputinciosi in fata revoltei palestiniene incepute in urma cu cinci luni si a atacurilor acestora pe teritoriul statului evreu.

Politia si armata sunt in stare de alerta maxima dupa ce duminica un atentator sinucigas palestinian a ucis intr-un atentat trei israelieni.

Gruparea islamista Hamas a amenintat ca cel putin alti 10 atentatori vor fi trimisi in misiune imediat dupa ce Sharon va prelua puterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24