Prima pagina

Asigurarile, impulsionate de creditul de consum

30.04.2003, 00:00 14

Cresterea masiva a vanzarilor de electrocasnice, mobila si case in rate are "efecte colaterale", de majorare a incasarilor,  pentru companiile de asigurari care lucreaza cu bancile creditoare.
"Incasarile din prime brute pe primul trimestru au fost de 246 mld. lei, de 2,5 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Explicatia: vanzarile de polite urmeaza boom-ului creditarii si leasingului", spune Mugurel Ceraceanu, directorul general al companiei Asiban.
Cumpararea unui bun in rate presupune un risc de neplata, iar magazinele sau bancile cer clientilor sa cumpere o polita de asigurare de viata cu suma asigurata egala cu valoarea creditului. De asemenea, magazinele sau companiile de leasing se pot asigura ele insele contra riscului de neplata, prin asigurari de pierderi financiare.
Astfel, intre banci si companiile de asigurari s-au creat in timp legaturi foarte stranse, fiecare banca "recomandand" politele unui asigurator agreat, iar acum, cand creditarea a crescut pentru ca dobanzile au scazut accelerat in ultimul an, bancile "trag" practic dupa ele si companiile de asigurari.
Asiban, care are  printre actionari patru banci: Banca Comerciala Romana, BRD-Societe Generale, CEC, Banca Transilvania, este una dintre companiile de asigurari care s-au dezvoltat la inceput exact prin aceasta relatie speciala cu bancile.
"Nu lucram numai cu bancile care ne sunt actionari. Vanzarile au crescut mult in zona de asigurari de incendiu si alte pagube la bunuri, asigurari bancare si de viata care impreuna au o pondere de 60% din portofoliul nostru", explica Ceraceanu.
Si Fanel Plopeanu, director general adjunct la Omniasig, spune ca vanzarile de polite sunt in crestere ca urmare a evolutiei creditarii. "Am simtit aceasta influenta", spune el, fara sa detalieze rezultatele companiei pe primul trimestru. Plopeanu mai afirma insa ca, desi cererea este mare, Omniasig nu se implica foarte tare in asigurarile de pierderi financiare. "Suntem prudenti in acest sector. Facem o analiza atenta".
 Romeo Jantea, director general la BCR Asigurari, spune ca societatea a avut un volum de polite subscrise de 80 mld. lei pe primele trei luni. "Pentru noi, care oricum suntem intr-un ritm de crestere, este mai greu de defalcat aceasta influenta. Oricum, rezultatele sunt peste obiectiv, si este posibil ca si din aceasta cauza", spune Jantea.   
Pe fondul scaderii inflatiei, dobanzile la credite au scazut aproape la jumatate in ultimul an: fata de 40-41% la inceputul anului trecut, acum sunt 23-25%.
Ca urmare, creditele de consum aproape ca s-au dublat. Soldul creditelor pe termen scurt (sub un an) acordate persoanelor fizice de catre bancile din Romania era de 168 milioane $ la 31 ianuarie 2003, de cand sunt ultimele date disponibile, fata de 88 milioane $ in ianuarie 2002. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO