Prima pagina

Astral a cumparat CVR pentru 8 mil. dolari

17.01.2005, 00:00 30

Astral Telecom, una din primele doua companii de cablu TV din Romania, a cumparat saptamana trecuta Cable Vision of Romania (CVR), in urma unei tranzactii in valoare totala de peste 8 milioane de dolari.
CVR era ultimul jucator de talie medie ramas neachizitionat de catre cei trei marii competitori - RCS&RDS, Astral si UPC - care controleaza in prezent circa 60 - 65% din piata din punct de vedere al numarului de abonati.
CVR avea ca actionar majoritar pe RomTelecom si o cota de piata de circa 2 - 3%, cu 50.000 de abonati.
"Prin preluarea CVR am redevenit lider de piata. Pozitie pe care o vom consolida in curand prin achizitia unui alt jucator, mai mic, cu 20.000 de abonati", a declarat pentru Ziarul Financiar Aurel Costea, director general al Astral.
Astral a pierdut pozitia de lider al pietei in urma cu doi ani, cand rivalul RCS&RDS a cumparat Terra Sat si a ajuns la o cota de piata de 25%, fata de 22% - Astral.
Ulterior, cei doi competitori s-au unit pentru a cumpara FX Cummunications, cea mai mare parte a abonatilor fiind preluati de Astral, care a mai recuperat din distanta.
Lupta pentru consolidarea pietei a inceput la sfarsitul anilor '90, cand principalele companii au inteles ca au nevoie de o masa cat mai mare de abonati pentru a rezista si a se pregati de adevarata miza: posibilitatea de a oferi clientilor asa numitele servicii triple play. Adica, servicii de TV prin cablu, Internet si telefonie fixa , oferite de aceeasi companie.
Procesul de consolidare ar putea continua de altfel anul acesta cu o miscare mult mai interesanta: achizitia Astral.
Compania, care este detinuta de oameni de afaceri romani si fondul american de investitii AIG New Europe Fund, are in prezent mai multe oferte de la investitori strategici sau alte fonduri de investitii. Conform unor surse apropiate discutiilor, lupta pentru preluarea Astral se duce in special intre UPC si fondul american Hicks, Muse, Tate & Furst.
UPC detine deocamdata 10% din piata romaneasca de cablu si se afla pe locul trei.
Iar pentru a se distanta in castigator trebuie sa cumpere una din cele doua companii.
In plus, Astral Telecom si RCS&RDS au dezvoltat, in paralel cu serviciile de furnizare de programe TV prin cablu, si servicii de telefonie si internet.
UPC Romania nu ofera inca telefonie fixa iar serviciile de Internet sunt prezente doar in cadrul unui proiect-pilot, la Timisoara.
Achizitia Astral Telecom ar propulsa imediat UPC pe aceste piete aflate in plina dezvoltare. Mai ales ca in restul Europei UPC ofera acces "triple play".
Hicks, Muse, Tate & Furst este unul din cei mai importanti investitori institutionali in telecomunicatii din lume.
Astral are o cifra de afaceri estimata, in 2004, la 75 milioane de dolari si un profit operational substantial, de peste 30 de milioane de dolari.
Decizia Romtelecom de a vinde CVR este parte a programului de restructurare prin care trece compania.
Televiziunea prin cablu isi va mentine cresterea de peste 10% si in acest an, conform European Information Technology Observer, valoarea pietei urmand sa atinga 318 milioane de euro, fata de 289 milioane de euro in 2004. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO