Prima pagina

Autoritatile iugoslave au gasit conturile lui Milosevici

04.12.2000, 00:00 13



Guvernatorul Bancii Nationale Iugoslave, Mladjan Dinkici, a declarat ca au fost descoperite o serie de conturi in care fostul presedinte Slobodan Milosevici a transferat in strainatate 1 miliard de dolari.

Dinkici a precizat ca o organizatie numita Biroul International pentru Controlul Bunurilor Straine (IBCFA) a dat de urma banilor disparusit din vistieria iugoslava in Cipru si in alte tari, relateaza CNN.

"Aceste informatii sunt foarte serioase. Ni s-a comunicat chiar numele tarilor unde au fost trasferati banii", a declarat Dinkici pentru agentia de presa Fonet. El a adaugat ca IBCFA a oferit ajutor noilor autoritati democratice de la Belgrad in vederea recuperarii banilor transferati in strainatate de Milosevici.

"Speram sa putem transfera toti banii inapoi in tara", a spus guvernatorul bancii iugoslave, care a preluat conducerea acestui organism dupa inlaturarea de la putere a regimului Milosevici.

Conform unor informatii neoficiale, Milosevici si aliatii sai au deturnat miliarde de dolari din bugetul iugoslav in timpul celor zece ani in care s-au aflat la putere in Serbia si Iugoslavia.

In octombrie, Serviciul german de informatii (BND) a afirmat intr-un raport oficial ca fostul lider iugoslav si acolitii sai au transferat peste 1 miliard de dolari in conturi din strainatate.

Potrivit BND, imperiul financiar al lui Milosevici se intinde pana in Rusia, China, Cipru, Grecia, Liban si Africa de Sud.

Numai in Elvetia, BND estimeaza fondurile lui Milosevici la 100 de milioane de dolari. Conform raportului german, printre cei implicati in deturnarile de fonduri sunt fratele sotia lui Milosevici, Mirjana Markovici, fiul lor, Marko, si fratele fostului lider iugoslav, Borislav Milosevici.

"Daca aceste conturi vor fi gasite intr-adevar, ele vor fi confiscate", a declarat adjunctului ministrului elvetian de Externe, Gunter Pleuger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels