Prima pagina

AVAB scoate la licitatie afacerile GCP

31.08.2000, 00:00 17



Anuntul pentru scoaterea la licitatie a afacerilor grupului de firme condus de George Constantin Paunescu asupra carora Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) are creante de aproximativ 100 mil. $ va fi publicat peste doua saptamani, iar ofertele ar trebui depuse pana la sfarsitul lunii septembrie, a declarat Ziarului Financiar Dan Pazara, presedintele agentiei. Deocamdata exista un singur investitor care si-a exprimat intentia de a depune o oferta.

AVAB a preluat credite neperformante acumulate la Bancorex de catre mai multe firme ale grupului GCP (General Consulting &Procurement, IRI, Compania Hoteliera Intercontinental, Curierul National), care, daca li s-ar adauga penalitatile de intarziere, ajung la aproape 180 mil. $.

Cum evaluatorii spun ca garantiile care au stat la baza obtinerii creditelor nerambursate nu depasesc ca valoare 15 mil. $, este de asteptat ca agentia sa nu reuseasca sa vanda creantele pentru mai mult de cateva zeci de milioane de dolari.

Situatia acestor creante este si mai complicata din cauza ca toate sunt in litigiu. AVAB se judeca pentru acestea cu GCP in aproape 100 de procese. "Incercam sa recuperam cat mai mult posibil, intr-o situatia juridica foarte incalcita si dupa ce 3-4 ani nu s-a colectat nici un leu, iar garantiile se depreciaza pe zi ce trece", spune Dan Pazara.

Potrivit specialistilor, cea mai atractiva afacere din "pachet" este hotelul Intercontinental, dar numai 12% din actiuni sunt gajate la AVAB.

In aceste conditii, nimeni nu va putea cumpara creantele de la AVAB daca nu se inteleg cu patronii grupului, astfel incat acestia sa renunte la procese si sa fie de acord sa vanda pachetul majoritar la Compania Hoteliera Intercontinental.

Chiar daca s-ar gasi un client pentru pachetul minoritar gajat la AVAB, pretul nu ar putea depasi 150.000 $, la pretul de tranzactionare pe piata actiunilor necotate, care a fluctuat ieri intre un minim de 347 si un maxim de 370 lei/actiune. Un pachet de sub 1% din actiunile Inter, care a apartinut Centrocoop, s-a vandut cu un pret mai mic decat cel de pe "necotate", spun surse din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO